Печалбата на банките в България скочи с 66% на годишна база

Активите на банковата система се увеличават с 466 млн. лв. (0,3%), изчислява БНБ

31.07.2023 | 18:20 Редактор: Юлиан Христов
Печалбата на банките в България скочи с 66% на годишна база

Печалбата на банковата система в България към 30 юни е 1,7 млрд. лв., нараствайки с 672 млн. лв. (66%) повече на годишна база, показва статистиката за представянето на банковия сектор, която Българската народна банка (БНБ) публикува всеки месец.

Начислените разходи за обезценка на финансови активи, които не се отчитат по справедлива стойност в печалбата или загубата, в края на миналия месец възлизат на 184 млн. лв. (при 190 млн. лв. за първата половина на 2022 г.).

Това намаление съответства на тенденцията на спад на заделените провизии и намалелите разходи за обезценка на финансови активи през миналата година и през май, въпреки че банките започват да обръщат все повече внимание на финансовото състояние на клиентите си, което се влияе от инфлацията и очакваното повишение на лихвените проценти по заемите.

В централната банка изчисляват, че през второто тримесечие на тази година активите на банковата система се увеличават с 466 млн. лв. (0,3%) и в края на юни достигат 161,1 млрд. лв. Спрямо края на март нарастват кредитите и авансите, а делът им в структурата на активите се увеличава от 61,1% до 65%.

Повече по темата четете в investor.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR