Залята с киселина и обезобразена = средна телесна повреда: Пред Bulgaria ON AIR говори Мария Бонева

Без обществен натиск до развръзката на старозагорския случай нямаше да се стигне, убедена е жената, станала жертва на насилие

30.07.2023 | 13:40 Редактор: Елеонора Танева

Задържането на заподозрения за зверството е победа за гражданското общество. Оценката е на Мария Бонева. Тя самата е жертва на подобен тип престъпление. Преди 21 години е залята с киселина и обезобразена. А съдът определя пораженията ѝ като "лека телесна повреда".

Бонева е убедена, че без обществения натиск до развръзката на старозагорския случай нямаше да се стигне. Тя призовава вълната в социалните мрежи да продължи, за да бъдат взети всички мерки, а обвиняемият да получи заслужена присъда. Според жената, съдийката, пуснала мъжа на свобода, трябва също да бъде подведена под отговорност.

"През тези 30 дни това семейство е живеело в страх, притеснение или зависимост. 30 дни, за да мълчиш, ти си бил принуден. Тя може да полудее, да не може да се събере и да продължи напред. Това лека телесна повреда ли е, защото е жива. Значи един човек може да стане зеленчук, но защото е жив - е лека телесна повреда. Това е насилие повече от 35 минути. Той я е рязал и това му е доставяло удоволствие. Това не е бърза агресия. Съдийката е можела да поиска нова експертиза и да се докаже, че е обществено опасен. Основният злодей е съдийката", заяви  Мария Бонева.

Тя призова пострадалото момиче да не се чувства виновно за това, което е преживяло. 

"В много случаи жертвите се чувстват виновни. Мен това ме спаси, когато знаеш, че не си виновен, това те държи", добави Бонева.


1
2 rate up comment rate down comment 0
Стефан Стефанов
преди 8 месеца
Напълно ви подкрепям гж. Бонева. Закона защитава насилника не жертвата. Трябва да има промяна в закона за насилие над личноста. Благодаря. Сигнализирай за неуместен коментар