Бъдещата работна седмица - когато, където и какъвто поискаш

5%-10% от работещите в България взимат заплата над 4000 лв.

21.07.2023 | 21:52 Редактор: Елеонора Танева
Бъдещата работна седмица - когато, където и какъвто поискаш

Промените настъпват толкова бързо, че образованието в момента почти няма да има значение за кариерното развитие на сегашните студенти, които трябва да се стремят да се развиват в множество области, за да могат да правят връзки между тях - нещо което може да не се отдава на изкуствения интелект.

"Бъдещето на труда - след над 10 години - даже не е свързано с четиридневна работна седмица - определено с много по-малко време и не толкова като работна седмица във време, колкото като работни часове и то които се подбират от самите хора. В обществото ще се създава много стойност и от машините - въпросът е как ще се разпределя тази стойност. Ако сега човек има една работа, едно работно място, в бъдеще абсолютно резонно е да се очаква човек да работи тази седмица три часа като дизайнер на нещо, четири часа като преподавател, осем часа като нещо друго и ще ги избира сам", коментира управляващият съдружник Aims Human Capital Мария Шишкова пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ конкуренцията на пазара на труда в България е огромна, като се забелязва тенденция на завръщащи се хора от чужбина заради дистанционната работа и подобряването на средата в страната, особено за хора с изключително търсени професии. Шишков не очаква връщане към модела на работа изцяло в офиса и компаниите трябва да се разделят с тази идея.

"При най-високите позиции има увеличение на заплатите от 10%-12% през последните 12-18 месеца, като на по-ниските нива повишенията стигат до 15%-18%. Между 5%-10% от работещите в цяла България взимат заплата над 4000 лв., като средните възнаграждения ще продължат да се повишават", каза още Шишкова.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com