Ще бъдат ли заменени хората от изкуствения интелект? Интересен поглед от България

25% от фирмите у нас вече го ползват в работата си

15.07.2023 | 14:10 Редактор: Тодор Петров

Притесненията от загубата на работни места нарастват. В условията на война, изкуственият интелект се очертава и като добър генератор на дезинформация. 

През 1775 г. Джеймс Уат патентова парната машина, което променя хода на човечеството. Първата технологична революция и въвеждането на двигателя с вътрешно горене заменят голяма част от работната ръка и оптимизират производството. Въвеждането на изкуствения интелект изправя пазара на труда пред нови предизвикателства. 

От Българската стопанска камара изчисляват, че 25% от фирмите у нас вече ползват изкуствен интелект в работата си, а други 10% обмислят да го въведат. 

Според проучване на агенция "Тренд" 45% от анкетираните смятат, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места, а само 4% виждат потенциал в създаването на нови такива. Междувременно служители у нас тайно ползват изкуствения интелект, за да се защитят от него. 

"Служители в такива компании си го използват скришно, за да си оптимизират работата, за да бъдат по-продуктивни, но просто не го споделят с ръководителите си и така се получава един феномен на тайни киборги", обясни  Христина Каспарян от Българската стопанска камара. 

Попитахме и самия изкуствен интелект в лицето на ChatGPT, дали хората ще загубят работата си заради него: Изкуственият интелект сам по себе си не е нито добър, нито лош. Това е просто инструмент или технология, която може да се използва за различни цели и с различни последици. 

Проучване на Международната асоциация по роботиката предвижда, че до 2030 година автоматизацията може да засегне около 800 милиона работни места в световен мащаб. И докато работещите ще трябва да свикнат с новите реалности, ChatGPT създава възможности за възпроизводство на дезинформацията. Тази тема засегна и разследващият журналист Христо Грозев на 18-ата Световната среща на българските медии. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.