"Тренд": ГЕРБ води с над 5% пред ПП-ДБ, над 50% от българите не искат нови избори

20% очакват в следващата една година икономическото положение в страната да се подобри, 31% - да се влоши

20.07.2023 | 09:07 Редактор: Елеонора Танева

Повече от половината (52%) от българите са на мнение, че не са необходими предсрочни парламентарни избори, докато една четвърт смятат, че са необходими. Нов парламентарен вот се подкрепя сред мнозинството от привържениците на "Възраждане“ и БСП. Това показва най-новото проучване на "Тренд", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партиите. Изследването е реализирано в периода между 4 и 11 юли 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1001 души на възраст 18+.

Не се наблюдава съществена динамика в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ (24,8%) остава лидер с преднина от малко над 5% от гласуващите. Следват ги "Продължаваме промяната-Демократична България" с 19,1% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. Третото място остава за "Възраждане“ с подкрепа от 15,5% от гласуващите, следвани от ДПС (13,7%) и БСП (8,6%). "Има такъв народ“ остава точно на прага на парламентарната бариера с 4% от гласуващите. Опцията "не подкрепям никого“ продължава да расте за пореден месец, като през юли достига нива от 6,3%.

Парламентът се движи на ниски нива на оценка за работата си, като през юли има леко покачване с 3 пункта до 14% одобрение. Причината вероятно е в по-активната работа на институцията през последния месец.

Положителна оценка за работата на кабинета на Николай Денков изразяват 22% от всички интервюирани. Най-силна подкрепа правителството среща сред привържениците на "Продължаваме промяната-Демократична България“ (над три четвърти), докато симпатизантите на ГЕРБ изглеждат разделени наполовина. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

След спада от 7% в положителната оценка за работата на президента през миналия месец, настоящето проучване регистрира стабилизация в оценката за държавния глава – 37% изразяват положителна оценка, а 51% отрицателна. Посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България съвпадна с терена на проучването и евентуален ефект от визитата би могъл да се отчете в следващото ни изследване.

20% очакват в следващата една година икономическото положение в страната да се подобри, 31% – да се влоши, а 44% да остане същото. 

Сходни са тенденциите и при очакванията за жизнения стандарт – 21% смятат, че ще се подобри в следващата една година, 26% са на мнение, че ще се влоши, докато 45% не очакват промяна.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Олга
преди 9 месеца