Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Напрежението в управляваща коалиция ще ескалира, президентът ще е разделителната линия

Коментар на социолога Кольо Колев и PR експерта Максим Бехар

17.07.2023 | 20:16 Редактор: Юлиан Христов

Възможно е местните избори да се окажат залог за преформатиране на управлението. Подобна теза изразиха социологът Кольо Колев и PR експертът Максим Бехар в предаването "Денят ON AIR".

Според Колев пред управляващата коалиция в този смисъл предстоят трусове. Той смята, че това ще доведе до "ескалиране в отношенията", което ще се отрази на местните избори.

Като източник за ескалирането на отношенията той посочи разделението по линия на президента.

"Те си намират своя враг, основно в лицето на президента, но и в лицето на Путин и путинистите и копейкаджиите, които се опитват да вбият прът в колелата на нашата евроатлантическа ориентация", коментира социологът.

Според Колев няма индикации държавният глава да "играе" на местния вот.

Той припомни, че на последните избори са се явили да гласуват 40% от избирателите, а първата управляваща партия има между 10 и 12 процента.

"Това е голям проблем на представителната демокрация. В момента управляващите управляват по волята на по-малко от 30-32% от избирателите. Останалите 70 процента се чувстват непредставени и това ще даде отражение и на местните избори, това ще покаже на някои партии тяхната политическа немощ", обясни социологът.

Кольо Колев заяви, че по отношение на Украйна в страната има две мнения. Представител на едното мнение е президентът Румен Радев, който "говори от позицията на 50-60% от българските избиратели, за разлика от останалите".

Местните избори ще бъдат изпитание, защото в момента има паритет между двете управляващи коалиции, коментира PR експертът Максим Бехар в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Ако балансът бъде нарушен на местните избори, може да се предвиди, че едната политическа сила може да иска предоговаряне на коалицията", обясни Бехар и допълни, че не смята, че това може да се случи, защото това означава страната да влезе отново във "въртележката на постоянните избори".

Според него изходът от едни предсрочни парламентарни избори би бил същият.

"Добре е, че тези хора намериха общ език, може да имат разправии за постовете, но има правителство, което е закрепено по някакъв начин", допълни той.

По отношение на темата за Украйна той изрази мнение, че трябва да има по-категорична позиция, подплатена с повече факти.

"Факт е, че зад президента има немалка група българи, което мнение трябва да се опитаме да разберем, но трябва да има факти и аргументи", заяви той.

Бехар смята, че в битката за София може и да има изненади, тъй като очаква да има още няколко кандидати в дясното пространство.

Гледайте целия разговор във видеото.