Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Близнашки: Създават усещане, че Конституцията е обречена, защо настъпи мълчание?

Промените ще бъдат много трудни, каза един от авторите ѝ и бивш служебен премиер

12.07.2023 | 20:30 Редактор: Вяра Димова

Отбелязваме 32 години от приемането на Конституцията ни.

"Напоследък се създава усещането, че тя е обречена. Разговорът за бастисването на Конституцията е постоянен. Най-важното предимство е, че Конституцията е суверенно политическо решение. Тя е българско дело. Ние я създадохме във времена, когато нямаше Венецианска комисия. Работехме върху проекта, ползвайки услугите на крупни конституционалисти от различни европейски държави. Искахме да имаме Конституция още в началото на Прехода", заяви един от авторите ѝ проф. Георги Близнашки, който е и бивш служебен премиер и преподавател по конституционно право в студиото на "Денят ON AIR".

Пред Bulgaria ON AIR проф. Близнашки коментира предвижданите промени, като изтъкна, че нещата са се ускорили внезапно. "Мониторинговият доклад за България е доста снизходителен. Промените ще бъдат много трудни. Нашите американски приятели съкратиха сроковете, защото им предстоят предизборни кампании. През последните десет дни настъпи мълчание. Само преди десет дни имах телевизионно участие. Изтекоха предложенията на Пенчо Стоянов Пенев, бивш министър на правосъдието. Той предлага в прокурорската колегия да участват председателят на Висшия адвокатски съвет и двама преподаватели, излъчени от Юридическия факултет на СУ", каза бившият служебен премиер.

Според него се залага на корпоративното начало, което по думите му крие много тежки последици.

"На другия ден тези конкретни предложения ги нямаше, вече се говореше за дисперсионно начало. Защо изчезнаха? Това е фашистка идея. Корпоративната държава е централната идея на италианския фашизъм. Нямат решение на проблемите. Предложенията на ДПС да отпадне фигурата на главния прокурор отидоха в кошчето за боклук. Иван Костов е човек с държавническо мислене", настоя гостът.

Проф. Близнашки обясни и предложението за самоуправлението на съдиите. "За разлика от САЩ, където съдебната система е силно политизирана, в Европа е възприета друга идея - съдебната власт да бъде поставена извън политиката. Затова тук трябва да се вземат принципните решения. Най-големият въпрос, който не се споменава в доклада на ЕК, е корупцията. Бедна ѝ е фантазията на г-жа Урсула фон дер Лайен за корупцията в нашата съдебна система. Всичко това ще стане повод за тежки сблъсъци, след като приключи тази реформа. Затова мълчат. Оттук нататък за всичко ще бъде виновен Христо Иванов", смята преподавателят по конституционно право.

Бившият служебен премиер е на мнение, че хора като Кирил Петков биха направили всичко възможно, за да останат на власт.

"Хубаво е да има едно служебно правителство, което да се опита да проведе по неутрален начин легитимни избори, приети от всички. Ние решаваме текущи казуси вместо да мислим стратегически. Конституцията е стратегическо решение. Не трябва да се съставят два съвета, трябва да остане единен ВСС. Голямата драма ще дойде, когато различни делови среди ще поставят въпроса за преучредяването на държавата", коментира още проф. Близнашки.

Гледайте видеото с целия разговор.