"Галъп": Отваря се ножицата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, повечето хора не искат предсрочни избори

Анкетираните гласуват повече доверие на правителството, отколкото на парламента

14.07.2023 | 14:44 Редактор: Елеонора Танева

Ако изборите бяха в началото на юли, ГЕРБ-СДС биха получили 26,4% подкрепа, а ПП-ДБ 21,8 на сто. "Възраждане" и ДПС щяха да са с почти сходни позиции, съответно 14,9% и 14,5%. БСП остава на пето място с 9,7%. "Има такъв народ" с 4,3%. Това показва редовното ежемесечно независимо изследване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено чрез интервю "лице в лице" с таблети в периода 29 юни – 9 юли сред 809 пълнолетни българи. 

Тепърва в спонтанни въпроси ще проличава по-ясно и влиянието на политическа формация на Иван Гешев. 

Нежеланието за предсрочни избори поддържа толерантността към правителството. То обаче започва на практика без обичайния за такива случаи кредит на доверие. Като цяло нивата на доверие в институциите на законодателната и изпълнителната власт се запазват традиционно ниски.

След тримесечна работа доверието в парламента е 15,3%, а недоверието – 77,1%. Правителството пък стартира без обичайния стартов кредит на доверие и след месец работа отчита 16,6% доверие сред пълнолетните българи и 69,7% недоверие. 

Очаквано, електоратите на партиите в управляващото мнозинство са по-благоразположени, както към правителството, така и към Народното събрание. Привържениците на партиите от опозицията изразяват доста по-сериозна критичност.

36% от запитаните са съгласни, че сегашното правителство трябва да подаде оставка. Но пък и тези, които се противопоставят на идеята за оставка, не са много повече – 39,1%. 

30,1% от анкетираните смятат, че са необходими предсрочни избори, но близо една втора от запитаните у нас са на обратното мнение. За 23,8% е трудно да преценят.

Очаквано, отговорите на респондентите силно се различават според електоралните им предпочитания. Най-остро за бърза смяна на властта се обявяват привържениците на "Възраждане".

Графики: "Галъп интернешънъл болкан"