Решиха се: Коалиционно споразумение слага край на раздорите като този за "Росенец"

Темата провокира ново напрежение сред управляващите партньори

19.07.2023 | 13:40 Редактор: Михаела Димитрова

Държавата отново да стопанисва пристанище "Росенец". Тази тема провокира ново напрежение сред управляващите партньори. "Продължаваме промяната-Демократична България" обявиха, че са внесли предложение концесията на "Лукойл" да бъде прекратена.

От ГЕРБ-СДС и ДПС веднага отговориха - предложението първо е било тяхно. След редица раздори между управляващите, най-сетне се решиха -  следващата седмица ще подпишат коалиционно споразумение.

Рано сутринта Кирил Петков използва празния парламент, за да обяви - държавата поема контрола над "Росенец". "Нашето предложение ще прекрати концесията на пристанище "Росенец", която беше увеличена от служения кабинет с 24 години без мотиви", коментира Петков.

Изказването му предизвика нов трус между управляващите партньори. Час по-късно Бойко Борисов каза, че решението за "Росенец" било взето на среща още вчера и попита защо Петков е избързал да го съобщи сам.

"Предложението беше на нас, ДПС и ДБ относно не само "Росенец". Да им припомня, щом са бързали толкова да се покажат, което е грешно. Такива важни решения се взимат в полза на държавата", каза лидерът на ГЕРБ-СДС.

Изненадващо обаче подкрепа за решението дойде и от ДПС. По темата се включи депутатът Делян Пеевски, който коментира, че проектът "Росенец" е много стара тяхна идея.

"Това е инициативата обща, която изработихме я с ГЕРБ, ДБ само се включиха да я подкрепят, днес ПП ме изненадаха, че била тяхна. Тя е наша идея", категорично заяви Пеевски.

От ГЕРБ дори предлагат транспортните тръби, както и фигурата на т.нар. "особен управител" също да бъде под обсега на държавата.

"Яростна съпротива имаше от страна на "Продължаваме промяната" относно тръбите и особения управител. Не зная защо. А сега чувам, че Кирил Петков ме призовава да го подкрепя за нещо, за което вчера спорихме колко голям да е мащабът на едно такова решение", каза още Борисов.

А за да няма повече неразбирателства, управляващите вече са решили - ще подпишат коалиционно споразумение.

"Остана да приемем една рамка, която да описва процедурите точно както ще се извършва съгласуването по отношение на назначенията в регулаторите", подчерта Христо Иванов.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 1
Лъжата
преди 9 месеца
То не било "ротация", най-ми било "коалиция" и то с ГЕРБ и ДПС! В "името" на България може и с "***$ията" да правим коалиция. Голяма далав$ера се пече! Сигнализирай за неуместен коментар