Депутатите решиха на първо четене: Подуправителят на НЗОК ще бъде управител до избора на титуляр

Срокът между първо и второ четене ще бъде три дни

14.07.2023 | 10:31 Редактор: Михаела Димитрова
Депутатите решиха на първо четене: Подуправителят на НЗОК ще бъде управител до избора на титуляр

Депутатите приеха на първо четене със 118 гласа "за" Законопроекта за изменение и допълнение на Закона на здравното осигуряване, с което подуправителят на НЗОК да упражнява длъжността управител, докато се избере нов от НС. Това стана с гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС.

Срокът между първо и второ четене ще бъде три дни.

Дебатите не преминаха без критика от страна на опoзицията.

"Здравната каса трябва да има фиктивен управител. Липсата на фиксиран срок колко време може да продължи управлението подуправителя преди да бъде направен избора на нов, ни принуждава да внесем поправки между първо и второ четене", заяви Андрей Чорбанов от ИТН.

"Нека не вкарваме политика в това решение. Става въпрос за срок от месец и половина, в който да действа този подуправител. Ще внеса срок за подуправител на НЗОК, такъв какъвто Чорбанов от ИТН иска", каза и Костадин Ангелов, бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС - Костадин Ангелов, цитиран от БГНЕС.

"Вие оставихте НЗОК без управител, вие отказахте кандидатурата преди дни. Трябва публично да се извините, че оставихте България без управител на НЗОК. Кажете какви са критериите за избор и да изберем кандидат, доведете го", отправи призив Георги Свиленски от БСП към управляващото мнозинство.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR