910 млн. лв. повече за здраве - депутатите приеха на първо четене бюджета на НЗОК

Запазва се здравноосигурителната вноска в размер на 8%

11.07.2023 | 22:10 Редактор: Елеонора Танева
910 млн. лв. повече за здраве - депутатите приеха на първо четене бюджета на НЗОК

Мнозинството в Народното събрание прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за тази година. В него са предвидени с 910 милиона лева повече за здраве или в размер над 7 милиарда лева. План-сметката на правителството срещна редица резерви и критики. БСП и "Има такъв народ" гласуваха против.

Само коалициите в управлението ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната"- Демократична България" подкрепиха на първо четене бюджета на Здравната каса за тази година. Най-голямо е увеличението на първичната извънболнична помощ с 24% и близо 20 на сто за специализирана извънболнична помощ. За лекарства - над 16%, за дентална помощ и медико-диагностична дейност - над 14 на сто. Запазва се здравноосигурителната вноска в размер на 8 процента, уточнява БНР.

Заложените здравноосигурителни приходи са от близо 6,9 милиарда лева, от които малко над 4 милиарда приходи от здравноосигурителни вноски и 2,5 милиарда трансфери за здравно осигуряване. Заложеното увеличение за разходите за персонал е с малко над 12 милиона лева спрямо миналата година.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)