Шефът на БНБ в НС: Паралелното разплащане в лева и евро ще създаде проблеми

Възможно е да приемем еврото от 1 януари 2025 г., посочи Димитър Радев

13.07.2023 | 16:58 Редактор: Михаела Кирилова
Шефът на БНБ в НС: Паралелното разплащане в лева и евро ще създаде проблеми

"Паралелното разплащане в лева и евро преди официалното приемане на европейската валута, ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши. БНБ и банковият сектор до голяма степен вече са интегрирани в Еврозоната, няма нищо по-логично от това да продължим и да приемем еврото. Референдумът е чисто политически въпрос".

Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев по време на изслушването му пред депутатите в комисията по въпросите на Европейския съюз.

По думите му 1 януари 2025 година е възможна дата за приемането на европейската валута. Най-сложните критерии вече са изпълнени, единственият активен критерии в преките компетенции на БНБ е валутната стабилност.

"Работим системно по техническата подготовка. Съвместени с президента на ЕЦБ определихме поименно хората, които работят по основните направления свързани с влизането ни в Еврозоната. Работата не е спирала. Виждам проблем в дисбаланса БНБ и банковия сектор да е част от Еврозоната, страната да не е. И той със забавянето става все по-сериозен", каза Радев.

"Законодателната рамка също напредва, приети са най-сложните юридически текстове, свързани с БНБ. Готов е Законът за БНБ, който ще е устав на банката за следващите 20 години, координира се с ЕЦБ. Има напредък и по законите, свързани с въвеждане на еврото. Началото на септември се надяваме те да влязат в Народното събрание", стана ясно още от думите на гуверньора на БНБ.

"Важно е останалите институции да забързат процеса, при тях забавянето е сериозно, БНБ е готова", каза още Радев, съобщи Dnes.bg

"И сега няма ограничение да се плаща с карта, вързана към еврото. След еврото може са има паралелно разплащане, но за кратък период от време. Идеята за паралелно плащане преди официалното приемане е проблематично заради европейски правила, би било означавало и по-високи разходи за бизнеса, както и объркване на населението", обясни Радев.

Снимка: БГНЕС