Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Объркването с референдума против еврото - за какво всъщност гласуваха депутатите?

Коментар на преподавателя по европейско право в СУ доц. Иван Стойнев.

11.07.2023 | 16:36 Редактор: Калина Донкова

Преди дни в парламента се разрази правен спор между партиите след гласуването на референдума против еврото. Според вносителите от „Въраждане” депутатите в зала не са разбрали за какво са гласували и национално допитване ще има. От друга страна обаче от ПП-ДБ заявиха, че решението на парламента е категорично, казус няма, както няма да има и референдум.

Основната въпросителна остана защо народните представители не гласуваха становището на правна комисия, което отхвърля референдума.

"На практика в дневния ред на НС е включена точка за гласуване на предложението на вносителя за референдума, като по време на самия дебат се изчита едновременно становището с проекта за гласува на праната комисия, който обаче не се подлага на гласуване, а видимо и от това, което казва самата ръководеща заседанието, тя изрично посочва, че се гласува по предложението на "Възраждане", посочва се, че е за првовеждането на референдума - да се гласува "за" и "против", тоест имаме едно ясно насочване какво би следвало да бъде", обясни в предаването "Директно" преподавателя по европейско право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. Иван Стойнев. 

По думите му това, че депутатите не са гласували становището на парламентарната комисия по правни въпроси не е грешка.

"От гледна точка на парламентарната практика, когато имаме отрицателно становище на правната комисия, освен че се гласува по принцип докладът и проектът за решение на правната комисия, винаги се гласува и предложението на вносителя, защото то има правото да обърне вота в пленарна зала. Тоест, фактът, че не е гласувано становището на правната комисия, това е по-скоро чисто технически въпрос по отношение на прилагането на правилника за дейността на Народното събрание, но не и толкова по същество дали референдумът е минал или не", обясни юристът.

Доц. Стойнев е категоричен, че това объркване няма как да провали гласуването и решението на Народното събрание.

Вижте целия разговор във видеото.