Денков: Щом Русия използва касетъчни муниции, значи и Украйна може

Българският премиер подчерта, че договорът за забрана на касетъчните боеприпаси не е подписан нито от Русия, нито от САЩ

11.07.2023 | 12:16 Редактор: Искра Ангелова
Денков: Щом Русия използва касетъчни муниции, значи и Украйна може

Решението на САЩ да изпратят касетъчни муниции в Украйна е "военно", а не политическо, каза министър-председателят Николай Денков в интервю за "Скай Нюз" от срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва.

Денков беше попитан от репортер на "Скай Нюз" дали подкрепя решението на САЩ да изпратят касетъчни боеприпаси в Украйна за подкрепа на контранастъплението ѝ срещу Русия, на което той отговори, че не е военен и не може да отговаря на военен въпрос.

Репортерът продължи, настоявайки, че това също е политическо решение, подчертавайки, че британският премиер Риши Сунак каза ясно, че Обединеното кралство не иска да има "нищо общо с това решение".

Българският премиер отново повтори, че политически това е чувствителен въпрос. Той подчерта, че договорът за забрана на касетъчните боеприпаси не е подписан нито от Русия, нито от САЩ и по този начин Москва дава съгласието си тези оръжия да бъдат използвани в битка.

"Русия е използвала касетъчни бомби в битка, така че ако са я използвали, се приема, че и другата страна може да ги използва", каза Денков и добави, че Украйна ще реши как да ги използва, след като оцени ситуацията, пише БГНЕС.

Премиерът каза, че не "знае как тези оръжия ще повлияят на предстоящите битки", защото това е военен въпрос.

На въпрос дали България е подписала договора за забрана на касетъчните бомби, той отговори положително, че тъй като докато договорите са важни по време на война, това все пак е война, която трябва категорично да бъде спечелена от Украйна.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


5
0 rate up comment rate down comment 1
Вую
преди 9 месеца
Този е голяма муха,*** смешника!!! Сигнализирай за неуместен коментар
4
2 rate up comment rate down comment 0
УжасТ
преди 9 месеца
Убийството на хора вече е "ценност", стига те да не принадлежат към "цивилизования свят". "Цивилизованите" не убиват...... Ние на коя страна сме? На "доброто"? Като даваме оръжия, не сме ли убийци и какво ни прави по-добри от онези, на които "цивилизонатият свят" чете морал? А колко хора уби "цивилизованият свят" и "българските" политици му помогнаха? Тази тема е доста неудобна за тези, които и сега са на "светлата страна на историята", както по време на ВСВ. Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 1
сапьор
преди 9 месеца
2
3 rate up comment rate down comment 0
Коментар
преди 9 месеца
Нещо ценностите и нормите съвсем се изкривиха. Значи ако някой убие твой близък е убиец. Но ако и ти убиеш негов бризък не си убиец а защитник. И в двата случая обаче има убиец и жертва. Да не говорим че агресията е в двете посоки и пак си е агресия на чавек срещу човек. Какво стана с правата на човека? Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
?????
преди 9 месеца
Последно-Русия ползвала ли е такива бомби, че не си сигурен, май. След като България е ратифицирана конвенцията, как така ще подкрепя използването им, т.е. Денков от името на кого нарушава международен договор? Тези оръжия би трябвало да са заплаха за цивилното украинско население, доколкото в тези региони има такова.Каква е логиката Украйна да ползва такива и да жертва "свое" цивилно население, сещате се сами....... Сигнализирай за неуместен коментар