Има ли опасност войната в Украйна да се разрасне? Службите излязоха с притеснителни данни

Балканите се превръщат в руска цел, се посочва в докладите

10.07.2023 | 18:58 Редактор: Вяра Димова

Войната в Украйна може да се разрасне, а Балканите се превръщат в руска цел. Това са част от констатациите в годишните доклади на ДАНС, Държавна Агенция "Разузнаване" и служба "Военно разузнаване". Документите се отнасят за 2022 година и бяха публикувани от Министерския съвет.

"Формулират се заплахи за използване на ядрено оръжие и се реализират сравнително успешни опити за промяна на международния ред и европейската система за сигурност", посочват от служба "Военно разузнаване".

За възможно излизане на войната извън територията на Украйна съобщават в доклада си и от ДАНС. "Военните действия запазват потенциала си за ескалация и разпространение извън украинска територия, не може да бъде изключен напълно и вариант за използване на оръжия за масово поразяване", посочват още от Агенцията.

Според заместник-министъра на отбраната опасност войната да напусне границите на Украйна - няма

"Тези доклади трябва да ни притесняват единствено от гледна точка на войната в Украйна и то не от гледна точка от разширяване, а  някои събития, както беше Каховската ВЕЦ или някоя авария в Запорожката атомна централа", заяви министър Запрянов.

В доклада на ДАНС са очертани и косвените последици от войната. "Действията на Кремъл създават предизвикателства за поддържката и модернизацията на мощностите на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД", се посоча още в него. 

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията докладите на службите не са напълно обективни и не дават пълната картина. "Забележете - виждаме този анализ в средата на годината, не февруари, а юли", констатира Безлов.

Според разузнаването ни решаващите активни фази на войната предстоят.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Е как бе
преди 9 месеца
Нали докрая на годината Зеленски ще приема парада на Червения площад.??? Сигнализирай за неуместен коментар