ДПС: Проверете посредниците за придобиване на българско гражданство

Карадайъ, Пеевски и Хамид поставиха въпроса пред главния прокурор на България

05.07.2023 | 15:00 Редактор: Вяра Димова
ДПС: Проверете посредниците за придобиване на българско гражданство

Извършена ли е ли е пълна и всеобхватна проверка на всички фирми и лица, осъществяващи посредничество за придобиване на българско гражданство и какви са резултатите от нея? Този въпрос за пореден път поставят пред главния прокурор на България лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, народният представител Делян Пеевски и зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид.

Днес те отново отправиха писмо до обвинител №1. То бе входирано в деловодството на парламента. От миналата година ДПС настоява за пълна и всеобхватна проверка на всички случаи с издаване на т. нар. "златни паспорти" - инвестиции срещу гражданство. Със закон, внесен от Движението, инвестиционното гражданство бе прекратено. Така бе пресечена една от корупционните схеми у нас и страната ни отговори на препоръките на европейските и евроатлантическите си партньори.

"Със сигнал от 19.01.2023 г. от ДПС сезирахме прокуратурата на Република България с молба да извърши незабавна, пълна и всеобхватна проверка на всички фирми – търговски и/или адвокатски дружества и/или отделни посредници - физически лица, които могат да се идентифицират като такива, осъществяващи посредничество относно придобиването на българско гражданство", се казва в сигнала на Карадайъ, Пеевски и Хамид.

"При тази проверка настояхме да бъде установено и проверено всяко едно участие на посредник в процедурите по Закона за българското гражданство, спазени ли са законовите изисквания за подобно посредничество, както и налице ли са незаконни действия на тези посредници свързани с корупция, подкупи на длъжностни лица, неправомерно получаване на гражданство или право на пребиваване от чужденци", пише още в документа.

"Отправихме неколкократни молби до прокуратурата за информация относно обстоятелството предприети ли са действия по тези сигнали, като до настоящия момент не сме получили отговор", заявяват още Карадайъ, Пеевски и Хамид.

Те за пореден път настояват да бъдат уведомени извършена ли е проверка на изложените от тях факти и обстоятелства, както и какви са резултатите от нея.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)