Затягат видеонаблюдението по пътищата в София - ще засичат не само за скорост

Основното нарушение в столицата е преминаване на червен светофар

04.07.2023 | 13:45 Редактор: Юлиан Христов

Само за последния месец от столичната полиция са установили над 100 нарушители на движението по пътищата. Освен за скорост, камери ще снимат водачите и за други нарушения по столичните булеварди и Околовръстното шосе.

Основното нарушение е преминаване на червен светофар.

"В летния сезон много голямо натрупване на автомобили. Преминаващи на червен светофар. С цел санкционирането на водачите се изготвят видеоматериали с нарушенията и предоставянето им към пътна полиция СДВР", коментира началникът на сектор "Видеонаблюдение" Иван Младенов.

"Законът за движение по пътищата казва, че това е едно от опасните нарушения и затова ние ще бъдем максимално безкомпромисни спрямо нарушителите. Санкцията е в размер на 50 лева, след промените от март 2023 се отнемат и 10 точки", каза директорът на "Пътна полиция" Николай Крушарски.

Ако досега камерите основно засичаха движението с превишена скорост и шофирането в бус лентите, то с нови 13 камери в града и над 30 по Околовръстното шосе на столицата автоматично ще се засичат нарушителите.

"Надграждането на самата система за видеонаблюдение на СДВР дава възможност за по-голям контрол от наша страна", коментира Крушарски.

От столичната полиция обявиха и че всяко РПУ вече е снабдено с техника за засичане на пияни водачи.

"Всеки един патрул в София дори и на охранителна полиция ще проверява водачите дали са седнали зад волана след употреба на алкохол и наркотични вещества", допълни още началникът на пътната полиция в града.

От години София разполага с видеонаблюдение, но сега с надграждането на софтуера автоматично ще заснемат нарушителите.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR