Камерите в София заснеха над 100 пътни нарушители за месец, всичките са с призовки

"Наблюдава се много голямо преминаване на червен светофар", каза Иван Младенов, началник сектор "Видеонаблюдение"

04.07.2023 | 11:21 Редактор: Михаела Кирилова
Камерите в София заснеха над 100 пътни нарушители за месец, всичките са с призовки

За последния месец са изпратени над 100 клипа с нарушители на движението, които са получили призовки да се явят в полицейските управления.

Това заяви Николай Крушарски, началник пътна полиция в СДВР, съобщи БГНЕС.

Камерите за видеонаблюдение са ситуирани в централна градска част на столицата в 14 зони и се наблюдават от служители на видеонаблюдение. В момента тече процедура по модернизация на системата.

"Наблюдава се много голямо преминаване на червен светофар. С цел санкциониране на водачите се заснемат видеоматериали на нарушенията им", обясни Иван Младенов, началник сектор "Видеонаблюдение".

След като бъдат предоставени материалите с неправилно преминаване на червен сигнал, от страна на Пътна полиция ще бъдат предприети незабавни действия за санкциониране на всички нарушители.

"Това е едно от опасните нарушения и ще бъдем безкомпромисни. Предвидената санкция е 50 лева и от март тази година има и отнемане на 10 точки", каза Крушарски.

Разширяването на видеонаблюдението ще даде възможност за по-голям контрол на този тип опасни пътни нарушения, които могат да доведат до катастрофи с други МПС или да застрашат живота на пешеходците.

"Подготвя се и проект за инсталирането на камери в 36 зони по Околовръстния път на София", каза още Крушарски.

"Новата система ще може да следи за разположението на МПС върху пътното платно, дали не се преминава от една лента в друга неправилно, дали не се прави неправилна маневра при ляв или десен завой на червено", допълни той. 

Снимка: БГНЕС