Само за месец: Повече 200 автомобила засечени в София със скорост над 200 км/час

Предвижда се най-малко 70% от постъпилите средства от глоби и нарушения да влизат в съответната община

30.06.2023 | 16:40 Редактор: Юлиан Христов
Само за месец: Повече 200 автомобила засечени в София със скорост над 200 км/час

Общинските табла за скорост са засекли над 200 автомобила, движещи се с над 200 км/час за един месец в София. Това каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев на заседание на Комисията по транспорт в Народно събрание, където бяха приети промени в Закона за движение по пътищата.

"Една година след трагедията на бул. "Черни връх" и седмици след инцидента на бул. "Сливница", общинските табла за скорост са засекли над 200 автомобила, движещи се с над 200 км/час за един месец. Очевидно системата за контрол не работи добре и е нужна промяна, каквато гражданите очакват. Затова от СО и НСОРБ още през октомври подготвихме законопроект, внесен от народни представители от ГЕРБ-СДС в предишния парламент", каза той.

Промените в закона предвиждат общините да могат посредством изградените от тях камери да следят за спазването на правилата за движение по пътищата, в т.ч. разрешената максимална скорост, светлинните сигнали и правилата за паркиране и престой.

Предвижда се най-малко 70% от постъпилите средства от глоби и нарушения, установени с камери, собственост на общините, да се предоставят по бюджета на съответната община, чиято собственост са съответните камери.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR