Тревожно: 55% от водачите у нас шофират с превишена скорост в населените места

Статистиката показва, че катастрофите стават по един и същи начин

03.06.2023 | 10:22 Редактор: Искра Ангелова
Тревожно: 55% от водачите у нас шофират с превишена скорост в населените места

55% от водачите у нас управляват моторните превозни средства с превишена скорост в населените места. Това е един от изводите от приключилия двугодишен проект Baseline, по който съвместно с 18 страни от ЕС работи и Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата". Показателите са определени от ЕК и се очаква чрез тях с по-голяма точност да бъдат установени основните причини за пътно-транспортните произшествия.

"Проектът ще продължи с ново измерване на тези ключови показатели, като целта е високо рисковото поведение на участниците в движението по пътищата да бъде измервано с периодична чистота, за да проследи какъв е ефектът от взетите мерки", обясни д-р Милен Марков от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

"Нашите препоръки са в три насоки - подобряване на обучението на водачите, увеличаване на информираността на водачите и затягане на контрола", допълни той.

Останалите ключови показатели, които са изследвани в рамките на проекта, са шофиране под въздействие на алкохол, използване на колани и обезопасителни системи за деца, разсейване, автомобилния парк и използване на каски от велосипедисти и мотористи.

Данните са събирани на 282 локации на територията на страната в населени и извън населени места, включително на автомагистрали, предаде БНР.

Статистиката показва, че катастрофите стават по един и същи начин. Важно е да се намали скоростта на движение в населените места, на завоите и при променена пътна обстановка, отбеляза експертът Алекси Кесяков.

Снимка: БГНЕС