Предлагат до 20 г. затвор за убийците на пътя, ще наказват и водачи на тротинетки

Сериозно скачат наказанията при преминаването на червено и при скорост над 50 км от позволеното

23.05.2023 | 20:41 Редактор: Петя Кръстева
Предлагат до 20 г. затвор за убийците на пътя, ще наказват и водачи на тротинетки

В парламента вече са внесени текстове за по-тежки наказания за нарушителите, причинили произшествия по пътищата, записани в Наказателния кодекс. Те са резултат от подписаната петиция с искане на по-сериозни глоби за убийците на пътя.

До 20 години или до живот да е санкцията за смърт на пътя, е едно от предложенията. Според друго до 20 години затвор е максимумът, ако причиняване на смърт е извършено в пияно състояние или под въздействието на наркотици.

Утежняващо наказанието обстоятелство при ПТП ще е и ако откажем тест. Сериозно скачат наказанията при инциденти, ако са възникнали при преминаването на червено и при скорост, която е с 50 километра в час по-висока от разрешената за населеното място.

В промените има терминологични уточнения. "МПС" се заменя с "пътно средство". Така отговорни за инциденти и смърт на пътя стават дори и велосипедистите, управляващите тротинетки, както и каруците, предаде БНР.

Въвежда се терминът "пътно убийство". Това би оказало "психологическо въздействие върху обществото", пише в мотивите. 

За да бъдат приети, предложенията за промени трябва да минат през ресорните парламентарни комисии и през пленарната зала на Народното събрание. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR