"Обезцениха живота": Роднини на загинали в катастрофи блокираха важни пътни артерии в страната

Близките се се обявиха за по-голям контрол, безопасност и действия от страна на полицията и държавата

21.05.2023 | 18:31 Редактор: Вяра Димова

Близки на жертви при катастрофи излязоха на протест с искане за спешни мерки срещу войната по пътищата. Мирни шествия се проведоха в няколко града на страната. В столицата протестът беше на кръстовището на бул. "Сливница", където на 8 май, на при катастрофа загинаха двама влюбени.

Мястото на мирното шествие не бе случайно, защото преди няколкото седмици 18-годишният Адриян Антонов отне живота на двамата младежи – Ани и Явор, след като не спря на пешеходна пътека на булеварда. А след срещата си с представители на прокуратурата и изискванията, които представиха, родители на загинали при катастрофи деца са на мнение, че трябва да има по-високи санкции към убийците. 

"Всеки излиза, качва се на автомобила си и се оказва, че държи оръжие за масово поразяване", на мнение е една от майките, загубили дете.

Протестиращите се обявиха за по-голям контрол, безопасност и действия от страна на полицията и държавата.  

"Да няма намаляване на присъдите, защото някой си е признал. Трябва да е много сериозно положението, за да може всеки един шофьор да има съзнанието, че трябва да е внимателен на пътя", коментира Таня Василева.

"Трябва да има безкомпромисност по отношение на събираемостта на глобите. Трябва да има конфискация на автомобили на пияни и дрогирани шофьори. Трябва решителност от цялото общество и нетърпимост към пътните хулигани", каза Владимир Тодоров от Българска асоциация на пострадалите при катастрофи.

Протестиращи имаше и на много места в страната. За половин час беше блокиран пътя от Бургас за Созопол. По време на шествието те поставиха цветя на мястото, където през февруари намери смъртта си кметицата на с. Присад Ванча Байлова и Тодор Тодоров от с. Росен. 

"Няма справедливи присъди. Дете в разцвета на живота си и присъдата е 4 години и половина. Човешкият живот се обезцени съвсем", посочи дъщерята на Ванча Байлова - Гергана Тасева.

В Хасково протестът беше организиран от родители на загинали при катастрофи. Единият от шофьорите, причинили инцидентите е зад граница, а другият е получил условна присъда, въпреки че е направил над 80 нарушения на пътя. Хората поискаха да отпаднат условните присъди и леките наказания за водачи, които са причинили смърт след употреба на алкохол и наркотици. И настояха за бързо правораздаване и отнемане на книжките на редовните нарушители.

"Искаме незабавни мерки в законите. Пиян и дрогиран шофьор го отнесе без да спре, ние ходим са по гробища, а този човек яде и пие пред телевизора", каза протестиращ.

Протест имаше и в Стара Загора и Казанлък. Близки на загинали в катастрофи призоваваха институциите да предприемат действия, за да спрат войната по пътищата.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.