Протестиращи: Отнемат по два живота по пътищата дневно, войната трябва да спре

Демонстрантите настояват за по-строго законодателство и повече контрол

21.05.2023 | 13:30 Редактор: Петя Кръстева

Близки на жертви при катастрофи излязоха на протест с искане за спешни мерки срещу войната по пътищата. Мирни шествия се проведедоха в няколко града на страната.

В столицата протестът беше на кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Русе", където на 8 май при катастрофа загинаха двама влюбени. 

"Всеки излиза, качва се на автомобила си и се оказва, че държи оръжие за масово поразяване", коментира една от протестиращите.

Демонстрантите бяха категорични, че не трябва присъдите да бъдат намалявани, защото шофьорът си е признал. 

По думите на Владимир Тодор от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи е наложително да има безкомпромисност при събираемостта на глобите и конфискация на автомобили на пияни и дрогирани шофьори, а общините да поставят камери. 

"Това не може да продължава - в мирно време да губим млади хора", смята той. 

Десетки хора се събраха на протест срещу войната по пътищата и в Хасково. Той беше организиран от родители на загинали при катастрофи. Единият от шофьорите, причинили инцидентите е зад граница, а другият е получил условна присъда, въпреки че е направил над 80 нарушения на пътя. 

Демонстрантите настояват за по-строго законодателство и повече контрол от страна на органите на реда. Те искат да отпаднат условните присъди и леките наказания за водачи, които са причинили смърт след употреба на алкохол и наркотици.

Настояват още за бързо правораздаване и отнемане на книжките на редовните нарушители. Хората затвориха за около половин час пътя към Димитровград на изхода от Хасково. Те запазиха и минута мълчание в памет на всички жертви, които е взела войната по пътищата.

"Правим го за децата на цяла България. Отнемат се по два човешки живота на ден по пътищата. Не е нормално, трябва да спрем тази война. Нека специалистите се съберат и преразгледат санкциите - да бъдат по-тежки. Нека джигите по пътищата да ги е страх да се качват, когато са пияни и дрогирани", коментира един от демонстрантите.