НСТС обсъжда Бюджет 2023, бизнесът не иска втората година майчинство да е 780 лв.

НСТС приключи с обсъждането на бюджета на здравната каса

03.07.2023 | 14:05 Редактор: Михаела Димитрова

Парите на държавата обсъждат правителство, бизнес и и синдикати. За първи път там присъстват министър председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. 

В началото на срещата премиерът коментира, че има разногласия по бюджета, както всеки път, но на този етап хората трябва да мислят върху реалните числа, а не да се подвеждат по това, което се коментира по медиите и в Народното събрание.

Бюджет 2023 предвижда дефицит до 3%, което ще отговаря на критерия за влизането на страната ни в еврозоната. Инфлацията се очаква да падне под 9%, а растежът на брутния вътрешен продукт да достигне близо 2%. За хората това, което е предвидено в бюджета, е замразяване на минималната заплата на 780 лв., нещо с което синдикатите не са съгласни.

Втората година на майчинството се вдига на 780 лв., нещо, с което работодателите не са съгласни. Минималната пенсия става над 500 лв., благодарение на увеличението по швейцарското правило с 12% от 1 юли, а линията на бедност става 504 лв. Така от властта изчислиха, че няма да има пенсионери под линията на бедност.

"Както всяка година около приемането на бюджета, се появяват много емоции, които често "замърсяват" числата и данните и пречат на най подходящите решения", заяви министър-председателят акад. Николай Денков в началото на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

"Молбата е всички заедно да търсим експертните решения и правилните дългосрочни политики. Това е единственият начин да се преборим с популизма, който ще бъде в изобилие както по медиите, така и в народно събрание", допълни Денков.

"На 30 юни 2023 година проектозаконите бяха обсъдени на заседание на постоянни комисии към НСТС. Съответно комисията по осигурителни отношения и комисията по бюджетна политика, като единодушна подкрепа по проектите не беше постигната", коментира зам.-министърът-председателя Мария Габриел.

НСТС приключи с обсъждането на първия бюджет - този на здравната каса. Предстои бюджета за допълнителното обществено осигуряване, както и голямата план-сметка на държавата.

Снимка: БГНЕС