"Възраждане" предложи Любомир Христов за управител на БНБ

Финансистът е с над 30 години опит в сферата на банковото дело

30.06.2023 | 11:47 Редактор: Михаела Кирилова

Любомир Христов е номинацията на "Възраждане" за управител на БНБ, обяви на брифинг в Народното събрание лидерът на партията Костадин Костадинов.

Той е с над 30 години опит в сферата на икономиката, финансите и банковото дело. Завършил е висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър" в УНСС – София и е с придобита специалност "Планиране и прогнозиране на икономически системи".

През 1990 г. Христов придобива докторска степен по "Макроикономика", а през 2005 г. професионална квалификация по финансово планиране, застраховане, инвестиции, пенсионни системи, данъчно и наследствено планиране, пари и капиталови пазари в Американския колеж в "Bryn Mawr", Пенсилвания.

Притежава допълнителни специализации по макроикономическо финансово програмиране и политика от Института на Международния валутен фонд и квалификационен курс към Японската импорт-експорт банка.

Професионалният му опит започва през 1980 г. като главен асистент в Университета за национално и световно стопанство. от 1991 г. до 1994 г. работи като главен икономист и член на Управителния съвет на БНБ. От 1995 г. е съветник на изпълнителния директор на Световната банка, а от 2007 г. до 2008 г. е изпълнителен директор на Централен депозитар АД, София.

През 2008 г. става член на експертна група по финансово образование към Европейската комисия, като през 2011 г. става член на банковата консултативна група към Европейския банков орган. От 2014 г. до днес е член на консултативна група по ценни книжа и пазари към Европейския орган по ценни книжа и пазари.

Снимка: БГНЕС