Тагарев шокира депутатите: Бях съветник на МО на Украйна, често ходех в Киев

В България ще се обучават военни украински санитари, обяви военният министър

29.06.2023 | 18:45 Редактор: Вяра Димова

България очаква да бъде компенсирана с 50-55% от това, което ще изпрати като втори транш военна помощ за Украйна. Това обяви в парламента министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той отново заяви, че страната ни няма да изпраща нито български военни, нито авиация на Украйна. Изслушването му не премина без напрежение.

"Никога не е ставало въпрос за изпращане на български формирования за участие в конфликта в Украйна. След обсъждане с украинската страна в България ще се обучават военни украински санитари. Обучението ще бъде във ВМА", увери Тагарев.

Освен това страната ни ще се присъедини към европроекта за производство на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна, за което се очаква да получим финансиране. 

"Присъединяването ни към проекта ще създаде благоприятна основа за достъп до финансовите стимули за производителите от държавите членки. Бюджетът е 500 млн. евро до средата на 2025 г. България ще се присъедини след съгласуване", добави още министърът на отбраната.

Кой, кога и как е изпращал оръжия за Украйна стана повод за размяна на остри реплики. 

"Тъжната истина е, че БСП подписваше износа на оръжия", каза Йордан Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Вие лъжете от трибуната на НС. Аз знам къде се целите, но ви е крив мерникът. Няма да закриваме заседанието, българските граждани трябва да знаят какво правят българските политици. Вие искате да изнасяте, българските граждани да не знаят и някой да ви благодари", настоя Георги Свиленски от БСП.

"Г-жа "нито патрон" е подписвала износ за държави, които помагаха на Украйна. И иронията на съдбата е, че го правеше точно лидерът на БСП в подкрепа на Украйна срещу Русия", добави Йордан Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Интересът на депутатите обаче предизвика нова тема. Предишната длъжност на Тагарев, за която се разбра едва сега. 

"Да аз съм работил като съветник в Министерство на отбраната в Украйна от 2005 до 2013 година, често ходех в Киев", уточни още Тагарев.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
3 rate up comment rate down comment 0
Безродник
преди 9 месеца
Тоя *** е завършен нацист!Затова го служиха американците на тоя пост.Нищо добро не чака България с това фашистко правителство! Сигнализирай за неуместен коментар