Тагарев: България ще се присъедини към европроекта за 1 млн. снаряда за Украйна

"Действията се реализират в три направления", поясни министърът на отбраната

29.06.2023 | 12:05 Редактор: Михаела Кирилова
Тагарев: България ще се присъедини към европроекта за 1 млн. снаряда за Украйна

От началото на тази година ЕС предприе действия, които да подпомогнат осъществяването на спешна доставка на артилерийски боеприпаси за въоръжените сили на Украйна, както и възстановяването на изразходените складови наличности на държавите членки.

Действията се реализират в три направления - първото е незабавен трансфер на боеприпаси за Украйна от съществуващите запаси калибър 155 милиметра. В това направление България няма да вземе участие, защото не разполага с тези боеприпаси. Второто е реализиране на съвместна поръчка към индустрията с водещ орган Европейската агенция по отбрана и със средства от европейския инструмент за мир. МО не участва в това направление, защото не разполага с артилерийски системи 155 милиметра, но не изключваме възможността европейската агенция по отбрана да възложи на и български фирми производството на такива боеприпаси. Третото е увеличаване на производствения капацитет на Европейската отбранителна индустрия. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев от парламентарната трибуна. Депутатите го изслушват по повод присъединяването на България към инициативата за предоставяне на един милион снаряда за Украйна.

"Проучване на Европейската агенция по отбрана е установило, че 15 фирми от Европейската индустрия имат капацитет за производство на 155 милиметрови боеприпаси, между които и няколко български фирми", добави той, цитиран от БГНЕС. Според него участието на страната в подобни проекти има предимства - от една страна, защото ще демонстрираме подкрепа в настоящия геополитически контекст, а от друга страна се създават възможности за укрепване на въоръжените сили на България.

"България ще се присъедини към проекта за съвместно възлагане на поръчки за боеприпаси след завършване на процеса на национално съгласуване, приемане на решение на МС и подписване на съответното проектно споразумение. С този акт на присъединяване МС ще създаде възможност българската отбранителна индустрия да развие нови мощности с използване на финансиране от ЕС", уточни министърът на отбраната.

Тагарев посочи, че предишното Народно събрание е приело решение да бъде предоставена помощ на Украйна, и според точка 4 от това решение разрешава пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна за всяка календарна година за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на страната.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 10 месеца
Повръща ми се от Тагарев. Не мога да опиша колко нагло лъже. Сигнализирай за неуместен коментар