Тагарев: Ще продаваме директно въоръжение на Украйна, но ще има и за нас

"Включването на посредници винаги ни вкарва в една сива зона", заяви министърът на отбраната

27.06.2023 | 17:03 Редактор: Юлиан Христов
Тагарев: Ще продаваме директно въоръжение на Украйна, но ще има и за нас

Българската помощ за Украйна не включва авиация и тежка бойна техника. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той отказа да даде подробности за изпратената от страната ни помощ, тъй като става въпрос за класифицирана информация.

"Аз мисля, че само децата, които не гледат телевизия, не са разбрали, че изнасяме боеприпаси за Украйна", каза той, цитиран от БГНЕС.

По думите му предходните правителства са правили това "полутайно" и с помощта на посредници.

"Моята политика, моето разбиране към момента е, че тогава, когато наши съюзници купуват въоръжение и боеприпаси от български предприятия, и използват посредници, които те са си избрали, на които имат доверие, това ще продължи по същия начин", коментира той.

По думите му, когато има директни продажби за украинската армия, тогава това ще става без посредници. "Тъй като включването на посредници винаги ни вкарва в една сива зона, което само по себе си създава рискове", добави военният министър.

По отношение на желанието на ВМЗ-Сопот да разшири производствения си капацитет за производство на 155-милиметрови снаряди по НАТО-вски стандарт, той обясни, че има пълно разбиране от страна на кабинета и върви процес на съгласуване на решение на МС за включване в тази инициатива.

"И по този начин, използвайки и европейско финансиране, ние ще създадем капацитет, който ще бъде използван за боеприпаси за нашата армия, и в същото време ще допринесе за това нашата отбранителна индустрия да запази своята висока конкурентност в тази ниша на малки леки въоръжения и боеприпаси, която ние имаме от десетилетия по наследена специализация", допълни той.

Тагарев обясни, че на Украйна са необходими много неща - изтребителна авиация, бойни самолети, до бинтове за ранени. "Може да се окаже, че Украйна преди нас оперира F-16", допълни той.

Министърът на отбраната е категоричен, че ние предоставяме на Украйна неща, с които спазваме нормативите за поддържане на запаси за кризисна и най-тежката обстановка, и си оставяме възможност за нормална учебно-бойна подготовка на армията ни. Той е на мнение, че не трябва да рискуваме да видим какво ще стане без поддръжка за Украйна, като отново подчерта, че принципната му позиция е, че вкарването на цяла серия от посредници води до рискове, а от гледна точка на украинците води и до оскъпяване на всичко това, което те купуват от нашата отбранителна индустрия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Не лъжи!
преди 10 месеца
Не е едно и също до се продава оръжие от военните заводи и да се подарява оръжието на Българската армия. В първата хипотеза България не се намесва във войната, защото заводите не представляват държавата. Във втората хипотеза се изземва оръжие от БА и се харизва на Украйна, което обвързва българската държава, защото БА обединява въоръжените ни сили, освен това, под натиска на "съюзниците" сключихме договори за военна помощ, чрез които България, не НАТО, се официализира като украински съюзник. Сигнализирай за неуместен коментар