Тагарев обясни за помощта за Украйна. БСП : Вие не сте министър на отбраната, а на войната

България няма да изпраща медици и санитари на фронта

29.06.2023 | 13:45 Редактор: Михаела Димитрова

По искане на БСП депутатите изслушаха министъра на отбраната Тодор Тагарев. Той обясни, че няма да изпращаме жива сила, но за срок от една година у нас ще се обучават санитари. Министърът каза също, че ще се включим в инициативата за изработване на 1 млн. боеприпаси. Изслушването на Тагарев не мина без напрежение.

"Ще пращаме ли жива сила, както в едно интервю излезе, че ще се обучават санитари и военни медици, на следващия ден излезе, че украински ще се обучават. Кое от двете е вярно? Г-н Тагарев вие не сте министър на отбраната, а министър на войната", с тези думи депутатът от БСП Борислав Гуцанов се обърна към Тагарев от парламентарната трибуна.

"Във връзка с това решение е предвидено, след съгласуване с украинската страна, на територията на България да се проведе обучение с един модул подготовка на бойни санитари - до 15 лица от въоръжените сили на Украйна на месец, с продължение 10 работни дни и до четири модула в рамките на една година или общо 60 лица", каза той.

"България няма да изпраща медици и санитари на фронта в Украйна, но ще подготви и обучи украински санитари в симулационния тренировъчен център на ВМА", каза министърът на отбраната.

Тагарев посочи, че предишното Народно събрание е приело решение да бъде предоставена помощ на Украйна, и според точка 4 от това решение разрешава пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна за всяка календарна година за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на страната."

"Не, няма да закриваме заседанието. Българските граждани трябва да знаят какво правят българските политици и българските управляващи министри. Няма какво да крием, нас не ни е срам да чуем истината", категоричен бе Георги Свиленски от БСП.

Вълнение сред депутатите предизвика и предишна длъжност на Тодор Тагарев. Стана ясно, че за периода от 2005 до 2015 той е бил съветник в Министерството на отбраната в Украйна. 

Снимка: БГНЕС


2
2 rate up comment rate down comment 0
чужди интереси
преди 9 месеца
Тагарев трябва да обясни и като чий служител е бил съветник към МО на Украйна? Български, натовски или нечий друг? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Медиите
преди 10 месеца
Представям си, ако беше работил в Министерството на отбраната на Русия......Всички медии поръчково щяха са се нахвърлят и щеше да бъде отстранен от поста заради "лоялност към Кремъл". Въобще всякаква лоялност към всичко, което не е свързано с България, е допустимо и приемливо. Така Тагарев обслужва Украйна за сметка на България, но изглежда в това няма нищо лошо, стига да се навреди на Кремъл. Сигнализирай за неуместен коментар