"Алфа рисърч": Близо 77% от гласувалите за ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ подкрепят съставянето на редовния кабинет

Според данните 48% от анкетираните смятат, че ротационното управление не е идеален вариант

29.06.2023 | 10:33 Редактор: Михаела Димитрова

Близо 77% от гласувалите за ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" подкрепят съставянето на редовен кабинет. Това сочи последното проучване на "Алфа рисърч", което отразява обществено-политическите нагласи за месец юни. 

Според данните 48% от анкетираните смятат, че ротационното управление не е идеален вариант, но е най-добрият в конкретната политическа обстановка. 14% от избирателите смятат, че този кабинет е предателство към гласувалите за първите две политически сили, а 13% - че то е вредно за страната.

Рейтингът на министър-председателя Николай Денков е 26% положителни, 30% отрицателни и 44% неутрални. 

Едва 8% от анкетираните дават положителна оценка на 49-ото Народно събрание. 53% имат отрицателно отношение, 39% са без мнение.

При общественото доверие към президента Румен Радев също се наблюдава спад. Въпреки това обаче президентската институция запазва най-висок рейтинг - 33% положително, 32% отрицателно и 35% неутрално.

Подкрепата към политическите сили е по-слабо повлияна. ГЕРБ-СДС спад от близо 2%, но въпреки това запазват първата позиция с около 25.1%. "Продължаваме промяната-Демократична България" спадат с 5%, като коалицията получава около 20.2%. Важно е уточнението, че проучването отразява нагласите на твърдия електорат и по-слабо обхваща широкия кръг избиратели.

Изследване е проведено в периода 20 – 26 юни 2023г. от "Алфа Рисърч", публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 0
Христо
преди 10 месеца
Дали ДБ не са подкупили тази агенция Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Дидо
преди 10 месеца
Гласувалите за ПП-Дб сега си скубят косите каква глупост са направили Сигнализирай за неуместен коментар