БСП няма да подкрепи бюджета на първо четене, ще предложи алтернативен

Корнелия Нинова смята, че "Възраждане" имат "фашистки прояви"

27.06.2023 | 14:04 Редактор: Юлиан Христов

БСП няма да подкрепи проектобюджета на Асен Василев. Според партията план-сметката представлява просто игра с цифри.

БСП отново ще влязат в опозиция на властта, този път темата е проектобюджетът на Асен Василев. Според партията предложението на финансовия министър не се фокусира върху проблемите на хората, а просто гони 3-процентен дефицит.

"Този бюджет е антисоциален. Това е счетоводен документ, а не инструмент за правене на политики. Наблюдаваме фиксация в числа, а не решаване на проблемите на хората", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя заяви, че ще спази традицията да изготвят алтернативен бюджет, който ще внесат в парламента между първо и второ четене на предложената финансова рамка от Василев. Според нея сблъсъците между управляващите застрашават работата на Народното събрание и изключват опозицията от обсъжданията по важните въпроси.

"Увлечени в лични битки за постове и пари, може би ще предизвикат и проблеми с приемането на бюджета. БСП категорично се обяви против новия пакет военна помощ за Украйна", категорична е Нинова.

А по-рано през деня военния министър обвини червения лидер, че работи в интерес на Кремъл и разпространява дезинформация, като така вреди на националната сигурност.

"Аз мисля, че само децата, които не гледат телевизия, не са разбрали, че изнасяме боеприпаси за Украйна, поради наложената политика в предни кабинети, и това се правеше полутайно, което изискваше и да има посредници. Моята политика, моето разбиране към момента е, че тогава, когато наши съюзници купуват въоръжение и боеприпаси от български предприятия, и използват посредници, които те са си избрали, на които имат доверие, това ще продължи по същия начин", каза военният министър.

Нинова не коментира обвинението, но определи Тагарев като "злопаметен", защото никога нямало да ѝ прости, че лично му попречила да стане министър в кабинета "Петков".

"Този човек никога няма да ни прости, затова че ние от БСП, и лично аз, попречихме да стане министър в кабинета на Кирил Петков", каза Нинова.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR