Украйна ще ремонтира двигателите на българските Миг-29

Те ще се транспортират с наземен или друг транспорт, уточняват от МО

24.06.2023 | 07:55 Редактор: Елеонора Танева
Украйна ще ремонтира двигателите на българските Миг-29

Украински завод ще ремонтира двигателите за Миг-29. Това става ясно от решението по обществената поръчка за ремонта на 6 двигателя. Министерството на отбраната увери, че до подписването на договора, ще е ясно дали двигателите ще заминат за Украйна.

Като подизпълнител украинският завод ще изпълни 90% от общия обем на поръчката, става ясно от документацията. Това е декларирал спечелилият обществената поръчка ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ. Стойността на ремонта е 15,5 млн. лева, без мито и ДДС.

В документите по решението са записани уверенията на украинския завод, че и към момента изпълнява дейност и има чуждестранни контрагенти. Заводът не зависи от доставка на материали и части извън Украйна. Двигателите ще се транспортират с наземен или друг транспорт.

От Министерството уточниха за БНР, че подробностите дали двигателите ще заминат за Украйна ще са ясни до подписването на договора. По процедурата има 10 дневен срок за обжалване на решението.

През януари стана ясно, че заради войната в Украйна България не може да си прибере изпратения преди две години за ремонт самолет Ан-30. А единия от вариантите за ремонт на МиГ-овете беше украински специалисти да дойдат у нас. Процедурата за ремонта на двигателите бе започната от служебния кабинет. Но е приключена миналия петък от новото ръководство.

България ще поддържа Миг-29 до момента, в който у нас не дойдат новите F-16, първият от които се очаква през 2025 г.

Снимка: БГНЕС