Правосъдният министър внася в съда избора на Сарафов за и. д. главен прокурор

"Бих номинирал кандидат за главен прокурор след промени в Конституцията", каза Атанас Славов

22.06.2023 | 21:00 Редактор: Михаела Димитрова
Правосъдният министър внася в съда избора на Сарафов за и. д. главен прокурор

Министър на правосъдието Атанас Славов заяви, че следващата седмица ще обжалва пред Върховния административен съд законосъобразността на избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ функциите главен прокурор от Прокурорската колегия на ВСС. Според него Пленумът на ВСС е компетентният орган да направи този избор, а не колегията.

"Част от аргументите вече бяха изложени от мен в рамките на днешното заседание. Част от членовете на Пленума също дадоха много солидна аргументация в тази посока, и съдът, всъщност, е компетентният орган да реши този спор", каза той.

Правосъдният министър посочи, че съдиите по делото ще решават съобразно вътрешното си убеждение, въпреки изразеното мнение на председателя на ВАС.

"В жалбата, която ще бъде подадена от Министерството на правосъдието, ще бъде засегнато и това, че формално са били обсъдени от Прокурорската колегия нравствените качества на Борислав Сарафов, защото има пряко отношение във връзка със законосъобразното провеждане на процедура. Законът изисква освен формалните критерии - за стаж, за компетентност, да бъдат обсъдени и високите нравствени професионални качества на кандидата", отбеляза Славов, като уточни, че такова е изискването в няколко текста на Закона за съдебната власт.

Правосъдният министър призова за институционална въздържаност. "В период на много ниско доверие към органа, отвъд своя мандат, при предстоящи конституционни и законови промени във функцията, ролята, статута на главния прокурор, да се открива процедура на този етап не мисля, че е обосновано", заяви той, цитиран от БГНЕС.

Министърът на правосъдието обяви, че би номинирал кандидат за главен прокурор само след промени в Конституцията.

Според Славов, ако Конституционният съд допусне искането на бившия главен прокурор Иван Гешев за обявяване за противоконституционни законовите промени, които уреждат начина на избиране и освобождаване на главния прокурор, ВСС ще бъде длъжен да прекрати процедурата за избор на нов главен прокурор до произнасяне на КС.

Снимка: БГНЕС