Прокуратурата и Фондация "Асоциация Анимус" ще борят заедно домашното насилие

На обща среща обърнаха внимание на това какъв процент от сигналите достигат до МВР и прокуратурата

20.06.2023 | 15:10 Редактор: Вяра Димова
Прокуратурата и Фондация

Заместник-районните прокурори при Софийската районна прокуратура Мима Куцкова и Борислав Георгиев се срещнаха с директора на Фондация "Асоциация Анимус" Надежда Стойчева и с юрисконсултът Димана Шуранова.

По време на срещата беше обсъдена възможността за взаимодействие между Софийската районна прокуратура и Фондация "Асоциация Анимус" във връзка с борбата с домашното насилие, както и идеи за изграждане на добри практики в тази насока. Обърнато бе внимание на това какъв процент от сигналите на домашно насилие достигат до органите на МВР и прокуратурата в сравнение с тези, които постъпват във Фондацията, както и какви действия могат да се предприемат във връзка с това.

В хода на разговорите бяха коментирани трудностите, с които се сблъскват прокурорите в разследванията, свързани с престъпления, извършени в условията на домашно насилие, както и на това, колко е важно пострадалите да подават сигнали до полицията или прокуратурата, за да може да се стигне до защита на пострадалите и осъдителни присъди за извършителите.

Снимка: СРП