Разследват наличието на антисемитска литература на Панаира на книгата

Организацията на българските евреи "Шалом" сигнализира за книги от автори с крайнодесни и расистки възгледи

22.06.2023 | 13:52 Редактор: Юлиан Христов

Асоциация "Българска книга" внесе сигнал в Софийската районна прокуратура срещу издателство "Еделвайс". Причината – на Панаира на книгата е имало техен специализиран щанд с крайнодясна и антисемитска литература.

Организацията на българските евреи "Шалом" смятат за недопустимо предлагането на книги, написани от автори с крайнодесни и расистки възгледи. Организацията поиска Асоциация "Българска книга" да преосмисли участието на "Еделвайс" в панаира на книгата.

"Участието на всяко едно издателство би следвало да не бъде по право, а да бъде вследствие на подбор, защото именно това е място, където една голяма част от нашите съграждани купуват своите книги. Приравняване на издателства като такива, които издават литература, пропагандиращи омраза, с останалата част от литературата, за нас е неприемливо", каза директорът на "Шалом" Максим Делчев.

Потърсихме за коментар редактора на "Еделвайс" Звездомир Андронов. Той заяви, че е невярно твърдението за отричане на Холокоста в книгите.

"В една демократична държава, в която свободата на словото и свободата на изразяване са гарантирани от Конституцията на държавата, това е недопустимо. Ще се стигне дотам, че всеки ще може по всякакъв повод да иска някое издателство или определени книги да бъдат премахвани, да бъдат цензурирани. Ние сме отворени към диалог с всеки. Част от тези книги са на пазара от две-три години и аз не разбирам защо в момента е тази дискусия, след като толкова време те вече свободно се продават", каза Андронов.

Директорът на Израелския институт Давид Леви коментира евентуалното изключване на издателство "Еделвайс" от Панаира на книгата.

"Премахването на книги е нещо, което звучи много лошо. Ако това издателство се съгласи да ограничи бъдещите си издания, които са в отрицание на Холокоста, в ограничаване на свободите в една своя по-балансирана издателска програма, то може да продължи да съществува. Но силно се съмнявам, че това ще се случи. Много важен принцип в свободата на словото и във всеки тип човешки свободи е, че заслужаваш толкова свобода, колкото си готов да дадеш", каза Леви.

И двете страни изчакват становището на Софийската районна прокуратура. Тя ще се нагърби с поредното предизвикателство да определи докъде се разпростират границите на свободата на словото. И колко разстояние ти остава, преди да ги пресечеш.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
....след ПСВ, която особено много ощети и нас българите. Хитлер съсипа Германия, съсипа Европа, съсипа и последната надежда, за справедливо унищожаване на Версайската система, която другите военно-престъпници Чърчил, Сталин и Труман, наследникът на Рузвелт, възстановиха.А "Нюрнбергския процес" който също преведох, е една зле прикрита псевдозаконна и напълно престъпна саморазправа с поваления враг! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Аз преведох въпросните два тома на Д. Ървинг, и ще ви каже, че и намек няма за някаква долнопробна пропаганда. Това е исторически труд, и опит за анализ на политиката на Хитлер, през неговите очи, т.е. от негова гледна точка, независимо дали е бил прав или не. Периодът на IIIРайх и изобщо политическата кариера на Хитлер, е част от историята на Европа и Германия в частност. Всъщност това е резултатът от разбойническата френско-англо-американска Версайска система, след ПСВ, ... Сигнализирай за неуместен коментар