Как се стигна до бягството на леопарда в Стара Загора и спазена ли е процедурата?

Виновникът е сред дългогодишните работници в зоологическата градина, ще бъде наказан

19.06.2023 | 19:23 Редактор: Елеонора Танева

След залавянето на избягалия черен леопард Данте и евакуацията на посетителите от старозагорския зоопарк, днес вратите на атракциона отново са отворени за посетители. През вчерашния ден се наложи специална операция за залавянето на избягалото леопардче, което е на година и половина.

Причината Данте да избяга от клетката си се оказа човешка грешка, потвърдиха и след направен повторен оглед от ръководството на зоопарка.

Служителят, който е забравил вратата на леопардите отворена, е един от най-дългогодишните работници в зоопарка и от малкото, които леопардчетата приемали в клетката безпрепятствено. Той обаче, ще получи наказание за невниманието си. 

А при подобни инциденти с избягали животни се следва и специална процедура, която в случая в Стара Загора е отнела близо два часа.

"Има последователни действия при такива ситуации. Първото нещо, което се предприема, е да бъдат незабавно изведени посетителите от територията на зоопарка, след което се уведомяват по надлежния ред съответните компетентни органи - областна дирекция на МВР, директорът на обществения ред сформира се екип, който бързо да локализира животното, което е излязло от клетката и след това да бъде упоено от ветеринарния лекар и прибрано в неговата клетка", обясни д-р Ивелина Илиева.

Билетите за посещение в неделния ден, на хората които не са могли да посетят зоопарка, ще бъдат презаверени или ще им бъдат върнати парите.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Bulgaria ON AIR