И черна пантера успя да избяга от зоопарка в Стара Загора, упоена е заедно с леопарда

През цялото време животните са били на територията на зоологическата градина

18.06.2023 | 13:50 Редактор: Искра Ангелова

Леопард избяга от зоопарка в Стара Загора. Инцидентът е станал около 10:30 сутринта. Това наложи и евакуация на посетителите на зоологическата градина.

Два часа по-късно животното беше заловено, като в акцията освен специалистите на зоопарка се включи и полиция

Заради избягалото животно входът към зоопарка в Стара Загора остана затворен през целия ден.

"Не въобще не е напускал пределите на зоопарка и нямаше такава опасност, тъй като беше локализиран от служителите и се движеше около неговата клетка, най-вероятно за да се прибере сам", каза д-р Ивелина Илиева.

За залавянето на леопарда е задействана процедура по евакуация на посетителите и действия на служителите на зоопарка.

"Просто беше необходимо да се локализира местообитанието му, да бъде приготвена упойката от ветеринарният лекар и след това да се изчака да се упои животното и да бъде пренесено в неготовото местообитание", каза още Илиева.

Зоопаркът в Стара Загора, съвсем наскоро се сдоби със всички сертификати за подобен вид атракцион, но се оказва, че грешката в случая с избягалото животно е човешка.

"Служител е забравил вратата леко притворена на леопардите, след което леопардът е напуснал самата си клетка, но се върти около нея с идеята да се прибере", обясни директорката на зоопарка.

Служителят ще бъде наказан, а действията му доведоха до разочарование за стотици, пристигнали в Стара Загора, за да посетят зоопарка.

"От Бургас идваме тука, от морето, за да посетим зоопарка и точно днес е затворено, явно нещо не ни е писано", каза посетителка на зоопарка.

Няма пострадали при инцидента. Зоопаркът остана затворен през целия ден, ще отвори отново врати в понеделник.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Bulgaria ON AIR