След потопите: Обстановката се нормализира, възстановяването ще погълне милиони

Премиерът Денков посети днес пострадалите населени места от наводненията в Северозапада

18.06.2023 | 18:34 Редактор: Юлиан Христов

Обстановката в засегнатите от проливните дъждове райони в страната постепенно се нормализира. Във Врачанско нивата на реките започнаха да се понижават. Евакуираните хора в село Хайредин са вече в домовете си, но десетки имоти са наводнени.

Пътят Хайредин - Козлодуй е затворен, заради разлива на река Огоста. Тепърва предстои оценката на щетите, но според министър-председателя възстановяването на разрушената инфраструктура ще струва милиони.

Още от ранни зори хора прииждаха на моста в Хайредин, за да видят какво е нивото на река Огоста.

"Направо си ме беше страх и затова съм дошъл да видя. Не виж колко народ има?", каза жителят на Хайредин Иван Милков.

Иванка изкарала нощта на втория етаж, за да следи до къде ще залее имота ѝ.

"Не сме спали, аз не съм лягала за пет минути поне. Това е за пореден път, ни залива. Ние сме тук в ниското и ето извира от самата къща отдолу", разказва и Иванка Янакиева.

Повечето хора си спомнят с ужас водното бедствие в селото от преди няколко години и започнали да обезопасяват домовете си.

"Страх ме е, защото родителите ми са възрастни. Със сестра ми и съпруга ми вдигаме фризери хладилници, за да не ги залее водата. Всъщност, ние и животните, всичко е застрашено. Дано да се стопират нещата, защото сме преживели един ужас и знаем какво беше", казва потърпевшата Маргарита Богданова.

"Реват хората. Къщите всичко залято. Трудиш се, мъчиш се и за един миг всичко заминава", коментира Цветан Павлов.

От "Напоителни системи" спряха изпускането на язовир "Огоста" и това понижи нивото на реката в Хайредин. Ситуацията започва да се нормализира, а евакуираните хора се завърнаха е домовете си.

"Слава богу, овладяхме ситуацията, няма бедстващи хора, прибраха се по домовете си. Повечето имоти пострадаха от високите подпочвени води които напълниха мазите на хората наново. Важното е реката да започне да се прибира в коритото си", коментира кметът на Хайредин Тодор Алексиев.

Премиерът Денков посети днес пострадалите населени места от наводненията в Северозапада. Според него количеството изпускана вода от язовира и спешните мерки върху критичните точки в населените места е ключовият момент за овладяване на ситуацията.

"Разбира се, трябва да се внимава за тези населени места по поречието, Мизия, където все още водите могат да се покачват известно време. Успоредно с това трябва да се придвижи и процесът за възстановяване на повредените мостове улична настилка", каза министър-председателят Николай Денков.

Той посочи още, че изпускането от язовир "Огоста" трябва да продължи, тъй като все още се оттичат води от по-горните региони, като уверението е, че нивата на реките Скът и Огоста ще се запазят.