Прокурори: Недопустима е пряката политическа намеса върху съдебната система

В предложенията за конституционни реформи има екзотични, вредни за българските условия предложения, пише в позицията

15.06.2023 | 17:51 Редактор: Елеонора Танева
Прокурори: Недопустима е пряката политическа намеса върху съдебната система

Асоциацията на прокурорите в България излезе с позиция относно законодателните промени, свързани със съдебната власт.

Магистратите в България имат правото да изразят своята позиция в защита на върховенството на правото, правната сигурност в държавата и независимостта на съдебната система и не следва да бъдат укорявани и обругавани за това... Разигралите се събития около съдебната система пораждат в цялото общество сериозни съмнения за недопустима пряка политическа намеса и въздействие въз основа на неясни мотиви и при пряко погазване на основни принципи на правото, пише в позицията на асоциацията.

Магистратите подчертават, че с промените в ЗСВ депутатите демонстрират заобикаляне на законовите процеси за приемане на закони. 

В позицията се поставят и въпроси: Конституционно допустимо ли е ВСС с изтекъл мандат да взема решения по отношение на председателите на ВКС, ВАС, главния прокурор и другите административни ръководители в органите на съдебната власт? Допустима ли е хипотеза ВСС с изтекъл мандат да взема решения за избор на нов главен прокурор?  

Контрол върху действията на главния прокурор и всеки един магистрат трябва да има и това е израз на съвременните европейски и демократични правни принципи, пишат още от Асоциацията на прокурорите. И продължават: "Този контрол обаче категорично трябва да се осъществява при кристална прозрачност, принципност, конституционосъобразност и справедливост. Защото, ако са налице пороци и съмнения за нерегламентирана намеса, това пряко засяга върховенството на правото и независимостта на съдебната система. Независимост, която не е привилегия, а е гаранция магистратите да могат спокойно да изпълняват своите функции и с действията си да защитават законността и правата и свободите на гражданите... 

Законодателната власт иззе управленски функции на съдебната власт, наруши разделението на властите и пряко се намеси в независимата съдебна власт, касирайки законния избор на съдии, прокурори и следователи. Тук изобщо не следва да има персонален момент, а да се осъзнае, че се създава опасен прецедент законодателната власт поради конюнктурни и неясни съображения пряко да се намесва в конституционната идея за самоуправление на съдиите, прокурорите и следователите. И че по този начин се създава лост за влияние и заплаха върху бъдещата дейност на всеки един състав на ВСС.

Считаме, че произнасянето в разумен срок от страна на Конституционния съд по  основополагащите въпроси, с които е сезиран, е от изключително важно значение, не само за съдебната система, но и за българското общество.

Заявяваме, че гласовете на разума, професионализма, принципността и морала имат значение! В лансираните в публичното пространство откъслечни идеи за конституционни реформи  присъстват екзотични, неприложими и категорично вредни за българските условия предложения. Конституционното място на Прокуратурата на Република България, като гарант срещу произвол и засягане основните ценности на обществото ни, е в съдебната система. Необходим е истински, задълбочен, професионален и принципен дебат. 

Вярваме, че представителите на всички власти, гражданското общество и хората трябва да осъзнаят, че само и единствено модерна, авторитетна, независима и отчетна съдебна система е гарант за изпълнение на нейните основополагащи в съвременния демократичен свят функции за защита на върховенството на правото, законността и справедливостта! И всички участващи в процеса на осъществяване на правосъдната реформа са длъжни да работят именно в тази посока!  

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)