Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Калин Калпакчиев: Необходима е реформа във ВСС

Гешев ще бъде освободен в рамките на още едно или две заседания, коментира съдията от Софийския апелативен съд

12.06.2023 | 16:27 Редактор: Калина Донкова

Процесът по освобождаването на главния прокурор Иван Гешев ще бъде доведен докрай. Такова мнение изрази в ефира на предаването "Директно" бившият член на Висшия съдебен съвет и настоящ съдия от Софисийския апелативен съд Калин Калпакчиев.

"Той е своеобразен административен, а не наказателен или друг тип процес. Органът, в случая ВСС, може да събира всякакви доказателства, които приеме, че са относими към предмета на това производство. Това, което се случи и беше положително, е че членовете на ВСС стесниха в максимална степен предмета на това, което ще следват като прекратиха производството по първото внесено предложение", каза той.

По думите му оттеглянето на първото искане за освобождаването на Гешев е с положителен знак и без скрити мотиви от страна на вносителите.

"От друга страна, в този процес, както и самият главен прокурор твърди, на него трябва да му бъде осигурена справедлива процедура. Тоест, исканията, които има за събиране на доказателства, трябва да бъдат внимателно преценени дали да бъдат допуснати или не. Естествено, тези, които не са относими към това производство, не трябва да бъдат допускани, за да не се разводнява то", категоричен е още Калпакчиев, като изрази убеждението, че производството ще приключи в рамките на най-много още едно или две заседания на ВСС.

Съдията от САП е убеден, че е необходима реформа във ВСС, както е наложително и избирането на нов състав

"Преди да бъде избран новият състав, трябва да се раздели изцяло на две части. Тази, която отговаря за прокуратурата, трябва да бъде доминирана от хора, които не са прокурори. Главният прокурор, дори формално да участва в тази колегия, той и действащите прокурори, да бъдат малцинство. Естествено, много е важно тези, които не са прокурори, да бъдат юристи, в които нямаме никакви съмнения", коментира още Калпакчиев пред Bulgaria ON AIR, като посочи категорично, че тези процеси трябва да се случват не само на хартия. 

Вижте целия разговор във видеото.