Гешев в Страсбург: Атакуват ме след заявката, че ще арестувам Путин, оказват ми политически натиск

Ще изчакам решението на президента Радев относно указа за моето отстраняване, каза главният прокурор

13.06.2023 | 13:35 Редактор: Юлиан Христов

Близо 15 минути, вместо предвидените 30, и при закрити врата - толкова продължи изслушването на главния прокурор Иван Гешев в Европарламента в Страсбург.

Обвинител номер едно говори пред мониторинговата група към комисията LIBE, въпреки искането по-рано на Европейската народна партия и други евродепутати това да отпадне.

Официална информация за това какво точно е говорил Гешев пред евродепутатите няма. Според непотвърдена информация той е заявил, че атаките срещу него започнали, след като обявил, че ще арестува руския президент Путин на българска земя.

Гешев обяснил, че срещу него имало заговор за свалянето му и бил оказван и политически натиск върху самия него. Попитан за делото, станало известно като "Барселонагейт", главният прокурор е заявил, че няма нищо ново по случая, а всичко по разследването е предадено на българския парламент.

Именно заради изслушването си в Страсбург главният прокурор напусна заседанието на Пленума на ВСС вчера, където по-късно и в негово отсъствие кадровиците го отстраниха от поста, като гласуваха предсрочното му освобождаване, заради думите му за депутатите в парламента - "политически боклук".

"Ще изчакам решението на президента Радев относно указа за моето отстраняване, ще изчакам решението на Конституционния съд и каквото имам да кажа, ще го кажа в България", заяви Гешев пред журналисти след края на заседанието в Страсбург.

Очаква се Иван Гешев да бъде изслушан на заседание на комисията правни въпроси в българския парламент, след като той самият поиска това. Той изяви желание да изложи информация по по конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
3 rate up comment rate down comment 0
ДЖД
преди 10 месеца
Отскочи много на далеко?????,,Чак до Путин Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
бг смешки 2
преди 10 месеца