Образователният министър: Медиаторите ще запазят работата си

Училища и детски градини ще получават отделни ресурси за назначаване на помощен персонал

11.06.2023 | 21:52 Редактор: Петя Кръстева
Образователният министър: Медиаторите ще запазят работата си

Образователните медиатори, които след първи юли трябваше да бъдат съкратени, ще запазят работата си. Това е уверил просветният министър проф. Галин Цоков на форума, организиран от великотърновската ромска неправителствена организация "Амалипе". 

Министерството на образованието и науката ще направи промяна в наредбата за финансирането, която ще позволи училищата и детските градини да получават отделен ресурс за назначаването на медиатори, социални работници и друг помощен персонал за работа с децата от уязвимите групи. Тази промяна ще стане факт до края на юни и бюджетът за тази година е подсигурен.

От център "Амалипе" коментираха, че по този начин се запазват близо хилядата медиатори, които от 1 юли след края на националната програма трябваше да бъдат съкратени, предаде БНР.

С предложението на просветното министерство в училищата и градините ще се определя по колко щата за медиатори ще има с финансиране от държавния бюджет според броя на деца от уязвимите групи. Парите от специалния фонд ще са само за тяхната издръжка.  

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR