Акад. Денков успокои възрастните хора, ще има увеличение на пенсиите с 12%

Захариева: Новият еврокомисар на страната трябва да бъде от ГЕРБ

11.06.2023 | 13:36 Редактор: Вяра Димова

Министър-председателят акад. Николай Денков обеща бюджет 2023 да е с дефицит до 3%, да не се вдигат данъците, а пенсиите да бъдат актуализирани с 12% и да се запазят социалните плащания.

По повод връщането на Румен Спецов начело на НАП акад. Денков съобщи, че може да се говори за освобождаване едва, ако той не се справи с поставената му задача, а именно да се повишат приходите в страната. Министър-председателят за пореден път обвини служебното правителство в саботаж с освобождаването на заместник-министрите в деня, в който беше избран редовния кабинет.

"Гарантираме, че ще има увеличение на пенсиите, гарантираме, че социалните плащания, които бяха предвидени в бюджета и представени от служебния кабинет, ще бъдат запазени", обяви акад. Денков.

На въпроса дали ще обсъждат появилите се в медийното пространство предположения за нов еврокомисар, а именно Христо Иванов и Даниел Лорер, акад. Денков каза, че все още не се говори за имена, тъй като се очакват ясни критерии от ЕК. На този фон бившият външен министър Екатерина Захариева заяви категорично, че новоизлъченият еврокомисар на страната трябва да бъде именно от ГЕРБ.

"Трябва да се търси човек, който познава институциите в Брюксел. Трябва да се спазва и баланс на политическите партии", коментира Захариева.

Дойдоха и първите политически коментари Иван Гешев да бъде изслушан в парламента. "Дали се прави с цел оказване на политически натиск или наистина има нещо важно да каже на НС", каза Захариева.

"Срамежливо се отнасяше към присъствието си в НС. Щом има такова голямо желание - нека да заповяда", добави Ивайло Мирчев от "Продължаваме промяната - Демократична България". 

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)