Акад. Денков: В понеделник връщаме папката с изпълнен мандат

Кандидатът за министър-председател на ПП-ДБ потвърди, че списъкът с министри е окончателен

02.06.2023 | 17:22 Редактор: Юлиан Христов
Акад. Денков: В понеделник връщаме папката с изпълнен мандат

В понеделник в 11:00 часа ще бъде върната папка с изпълнен мандат. Това заяви кандидатът за премиер от ПП-ДБ акад. Николай Денков.

Денков потвърди, че излезлият в медиите списък с министри е окончателен, съобщава БГНЕС.

Министър-председатели на ротация ще са Николай Денков и Мария Габриел - респективно те ще са и вицепремиери, а Мария Габриел ще изпълнява и функцията на министър на външните работи. 

Асен Василев пък е предложението за министър на финансите. Иванка Шалапатова от фондация "За нашите деца" е спряганото име за министър на труда и социалната политика. Бившият шеф на Агенцията за инвестиции Богдан Богданов е предполагаемият министър на икономиката и индустрията, а министър на електронното управление вероятно ще бъде Александър Йоловски. 

Първи в силовото ведомство ще е началникът на ГДБОП Калин Стоянов, а за министър на правосъдието е обсъждано името на Емил Дечев, който беше заместник-министър в кабинета "Петков". Бившият служебен министър Тодор Тагарев ще оглави Министерството на отбраната. 

Министър на здравеопазването се очаква да е д-р Христо Хинков, а начело на транспорта ще е Георги Гвоздейков. Просветното ведомство може да се ръководи от проф. Галин Цоков от Пловдивския университет. Милена Стойчева влиза в Министерството на иновациите и растежа. За този пост се спрягаше името на Даниел Лорер.

Ключовият пост в Министерството на земеделието по всяка вероятност ще се заема от Кирил Вътев - собственик на месопреработвателна компания. Първи в Министерството на околната среда и водите вероятно ще бъде бившият служебен министър Юлиан Попов. А министър на туризма - Зарица Динкова, която беше зам.-министър на външните работи. 

За министър на културата е предложен Кръстю Кръстев. Бившият автомобилен състезател Димитър Илиев пък може да оглави спортното министерство. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR