"Завой" в последните минути: Нови лица в проектокабинета "Денков-Габриел"

Даниел Лорер няма да е министър на иновациите, Асен Василев ще отговаря за финансите

02.06.2023 | 13:35 Редактор: Петя Кръстева

Експерти и бивши министри - така изглежда проектокабинетът "Денков-Габриел". Изглежда, че през последните 24 часа са настъпили промени в проекта за състав на Министерския съвет. Все още няма официален списък, но ето кои са имената, които научихме ние.

Министър-председатели на ротация ще са Николай Денков и Мария Габриел - респективно те ще са и вицепремиери, а Мария Габриел ще изпълнява и функцията на министър на външните работи. 

Асен Василев пък е предложението за министър на финансите. Иванка Шалапатова от фондация "За нашите деца" е спряганото име за министър на труда и социалната политика. Бившият шеф на Агенцията за инвестиции Богдан Богданов е предполагаемият министър на икономиката и индустрията, а министър на електронното управление вероятно ще бъде Александър Йоловски. 

Първи в силовото ведомство ще е началникът на ГДБОП Калин Стоянов, а за министър на правосъдието е обсъждано името на Емил Дечев, който беше заместник-министър в кабинета "Петков". Бившият служебен министър Тодор Тагарев ще оглави Министерството на отбраната. 

Министър на здравеопазването се очаква да е д-р Христо Хинков, а начело на транспорта ще е Георги Гвоздейков. Просветното ведомство може да се ръководи от проф. Галин Цоков от Пловдивския университет. Милена Стойчева влиза в Министерството на иновациите и растежа. За този пост се спрягаше името на Даниел Лорер.

Ключовият пост в Министерството на земеделието по всяка вероятност ще се заема от Кирил Вътев - собственик на месопреработвателна компания. Първи в Министерството на околната среда и водите вероятно ще бъде бившият служебен министър Юлиан Попов. А министър на туризма - Зарица Динкова, която беше зам.-министър на външните работи. 

За министър на културата е предложен Кръстю Кръстев. Бившият автомобилен състезател Димитър Илиев пък може да оглави спортното министерство. 

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа


3
1 rate up comment rate down comment 0
Доктор
преди 9 месеца
Отвратително. Продажници ***. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 2
Анонимен
преди 9 месеца
С помощта на Тагарев ще се случат едни "прекрасни" неща. Нищо, голяма част от подкрепящите това правителство ще понесат лична отговорност за действията на своите любимци и на посолството. Лошото е,че всички ще страдаме от диктатурата на малцинството, която някои наричат "демокрация". Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 4
мдда
преди 9 месеца
Браво на ПП/ДБ! Един много добър кабинет. Това е в пъти по-добро от служебните разсипници на другаря Крадев! Сигнализирай за неуместен коментар