Нинова: Харчени са пари от Сребърния фонд, законът го забранява

В тревожно състояние сме, има отговорни за това, заяви лидерът на БСП в НС

02.06.2023 | 12:17 Редактор: Вяра Димова
Нинова: Харчени са пари от Сребърния фонд, законът го забранява

За нас от БСП днес най-важният въпрос е този за бюджета. И как да осигурим спокойствие на държавата и на българските граждани - за функциониране на икономика, общини и за заплати и доходи. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на блиц контрол в Народното събрание.

По думите ѝ в момента сме в тревожно състояние и си има отговорни за това. От парламентарната трибуна лидерът на социалистите посочи две причини да няма бюджет по средата на година.

"Първата е, че миналата година служебното правителство на президента Радев, въпреки настояването на БСП, отказа да внесе бюджет за 2023 г. Тогава казвахме, че това е голяма грешка и времето го доказа. Втората е, че ГЕРБ и "Продължаваме промяната" загубиха месец и половина на държавата", обясни тя и допълни, че по тези две причини българските граждани нямат гаранции какво ще се случи в следващите месеци.

"Служебният кабинет, виждайки вече грешката си, внесе удължен бюджет до края на 2023 г.", заяви Нинова и се обърна към министър Лазаров.

"Сигурно вече знаете тревожната новина, че във внесения проект на служебния кабинет, е предложено да отпадне забраната за използване на Сребърния фонд и средствата по програми и проекти на Европейския съюз. Тази забрана беше наложена с миналия удължен бюджет - да не могат тези средства да се използват", коментира тя.

"През всичките години, в които Борисов и ГЕРБ си играеха с финансите на държавата, дори Дянков не си позволи да пипа Сребърния фонд. Да, той взе парите от Здравната каса, изхарчиха ли ги, откраднаха ли ги - не ги върнаха до ден днешен, но дори той не си позволи да вземе пари от Сребърния фонд", посочи тя.

Лидерът на БСП обясни, че сега служебното правителство иска тези пари да бъдат размразени и използвани. Нинова определи като притеснителни и дори абсурдни думите на Лазар Лазаров, че парите ще се използват не само за ДОО, а и за всички други разходи от публичните финанси.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

3
0 rate up comment rate down comment 0
Какво стана?
преди 6 месеца
В държавата няма пари и взеха да харчат резервните за пенсии."Народе?" Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Петко
преди 6 месеца
Упорството на Нинова,да разбере,че Радев не враг на БСП,с всеки изминат ден води до намаляване на електората и.Като се има предвид,че Нинова идва от СДС,вече започвам да се съмняваме дали не е поредния внедрен човек в БСП,чиято цел е окончателно да съсипе,и унищожи партията. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
мафия
преди 6 месеца
Сега Асенчо ще ни оправи бюджета! При предишното му министерстване докараха 26% инфлация само за 7 месеца управление! Едни 9 милиарда излишък тогава се изпариха безвъзвратно, незнайно къде! Имаше далавери за стотици милиони с доставките на газ през посредници! Сега разбираме, че и от милионите за украинските бежанци са се въртели схеми и далавери! Сигнализирай за неуместен коментар