ПП-ДБ и ГЕРБ "размразяват" преговорите за кабинет, имунитетът на Борисов не влияе

Акад. Денков намекна, че Асен Василев няма да бъде част от състава на проектокабинета

31.05.2023 | 13:52 Редактор: Юлиан Христов

С политическо напрежение започна последният ден на месец май. Градусите в парламента се покачиха, след като на фона на заявките за размразяването на преговорите за кабинет с втория мандат, прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов.  

Въпреки скандалите около записите, разпространени от Радостин Василев, престрелките между в парламента, президентството и прокуратурата, преговорите за правителство с втория мандат са възобновени.  Тази заявка дадоха и от двете политически сили, въпреки напрежението между тях през уикенда.

Изглежда искането за снемане на имунитета на Бойко Борисов няма да се отрази на разговорите за втория мандат. Акад. Николай Денков заяви, че те са в конструктивен тон.

"Да, има размразяване. Очакваме да се видим с Мария Габриел. Трябва да продължим разговорите", заяви той.

Номинираният за премиер с втория мандат намекна, че съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев няма да бъде част от състава на проектокабинета, в който, по думите му, трябва да преобладават експертите.  

А от ГЕРБ поискаха повече присъствие в проектокабинета на втория мандат.  

"Когато има споделена отговорност, трябва да се предложи такъв състав на Министерския съвет, който да успокоява и да гради доверие и в двете политически формации", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

От ДПС, които доскоро поддържаха позицията, че съставянето на кабинет е от първа необходимост, днес бяха критични. 

"Не мисля, че такъв тип хора трябва да бъдат овластени. Това е пълзящ фашизъм. Ако вие искате да бъдете съучастници в този процес, ние няма как да бъдем съучастници", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ  

Стигна се и до остри нападки в пленарната зала с участието на "Възраждане". Причината - записите, разпространени от бившия депутат на "Продължаваме промяната - Демократична България" Радостин Василев, в които се твърди, че шефовете на българските служби се съгласуват с посолствата.  

"Продължаваме промяната. Говорим за продължаваме предателството, говорим за шарлатани и шпиони", каза от трибуната на парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

От БСП заявиха, че не са канени на разговори от мандатоносителя, а ИТН препотвърди тезата си, че при кабинет между първите две политически сили партията на Слави Трифонов ще бъде опозиция. 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 10 месеца
Няма нужда А.В. да е част от кабинета. Акад. Денков е негов аватар, а Василев ще бъде премиер в сянка. Сигнализирай за неуместен коментар