БСП, ИТН и "Възраждане" натискат Борисов за имунитета, от ПП-ДБ са по-меки, ДПС мълчи

Иван Гешев отказа да коментира темата

31.05.2023 | 13:32 Редактор: Елеонора Танева

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че няма да се откаже от имунитета си доброволно. Според него не е случайно, че прокуратурата го поиска точно сега. 

"Защо вчера поискаха моя имунитет, а не преди един месец? Целта е да няма правителство - ясно и точно. Нямам къща в Барселона", категоричен беше Борисов.

Втората политическа сила, която води преговори за правителство с коалицията на Борисов, не даде отговор как ще гласува в пленарната зала относно имунитета на бившия премиер. 

"Нашата позиция винаги е била ясна - когато на някого му поискат имунитета, той трябва да реши дали да си го даде или не. Виждаме доста ясно активизиране на прокуратурата - за последните няколко дни свърши повече работа, отколкото за последните една-две години", коментира номинираният за премиер от ПП-ДБ акад. Николай Денков.

От ДПС запазиха мълчание по темата. Останалите политически сили в Народното събрание поискаха Борисов да остане без имунитет. 

"Ние още вчера призовахме Бойко Борисов да реши този проблем и да се откаже сам, както постъпих и аз, както постъпиха и други в този конкретен случай", призова лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Ако всичко това, което твърди господин Борисов, че няма къща в Барселона и нищо общо с това обвинение, е вярно, най-резонният път е да си даде имунитета сам. Това са го правили десетки народни представители, когато считат, че са невинни. Когато човек счита, че е виновен, се крие тук зад тези четири стени и си пази имунитета", коментира депутатът от БСП Георги Свиленски.

Народният представител от ИТН Станислав Балабанов заяви, че ако се стигне до гласуване в зала, колегите му от партията ще подкрепят искането за сваляне на имунитета на Борисов. 

А главният прокурор Иван Гешев, който е в Бургас за участие в международен форум, отказа да коментира темата и пожела на журналистите "Приятен ден!".

Предложението за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ е изготвено във връзка с досъдебното производство, известно като "Барселонагейт", по което са събрани доказателства за пране на пари.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)