Шишков предлага законови промени, свързани с незаконното строителство

"Трябва да решим дали търсим законност или замитане", категоричен е регионалният министър

31.05.2023 | 12:31 Редактор: Михаела Димитрова
Шишков предлага законови промени, свързани с незаконното строителство

Днес на Министерския съвет внесох предложение за изменение в Закона за устройство на територията (ЗУТ), заяви по време на брифинг служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков. 

"Темите, с които девет месеца занимавах цялата общественост, включително строителния бранш, бяха свързани с констатираните незаконни строителства във връзка с ремонта на пътища, част от магистрала "Хемус" и язовирите", посочи министърът. Той припомни, че предходното служебно правителство също направи предложение за промени в ЗУТ. 

"Трябва да решим дали търсим законност или замитане. Това, което настойчиво предлагаме, е законност. Да можем по законов ред да направим така, че да запазим изградените инфраструктурни обекти, а не да забравим какво се е случило с тях", обясни Шишков.

Министърът напомни, че за втори път се предлага промяна в закона с цел придобиване на търпимост за констатираните незаконни строителства във връзка с ремонта на пътища, част от магистрала "Хемус" и язовирите.

Арх. Шишков подчерта, че не става въпрос за строителна амнистия за тези или сходни обекти и обясни, че ако Народното събрание одобри този или подобен текст на Закона за устройство на територията, те ще бъдат изследвани, ще бъдат създавани строителни книжа и документи, за да има сигурност, че отговарят на нормите и на подробните устройствени планове.

"Продължавам да твърдя, че това е една изключително важна стъпка с цел да затворим тази срамна страница в строителството на инженерната инфраструктура на България, с която се установи,  че държавата е станала възложител в периода 2018 - 2020 г. на голямо количество незаконно строителство", каза министърът и допълни, че с промяната в закона ще има сигурност, че за обектите, които не отговарят на нормите, "ще има законово основание за издаване на разрешения за строеж, за да бъдат привеждани към тях."

На въпрос за ремонта на жълтите павета регионалният министър посочи, че към този момент в МРРБ не е постъпило предложение от Столична община точно как ще бъде завършен този ремонт. "Това, което е могло да направи и е направено от МРРБ, е да удължи срока за усвояване на парите от март до септември месец тази година", каза още служебният министър.

По думите му поведението на Столична община би трябвало да е отговорно, както и това на строителите, които са наети да изпълнят строителните дейности. Арх. Шишков изрази надежда да постъпи предложение, така, че всички софиянци накрая да се радват на добър и завършен ремонт.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: МРРБ/Пресцентър