Шишков увери: Няма да правим компромиси с изграждането на детската болница

Строителството на терена дава много възможности, изтъкна регионалният министър

22.05.2023 | 12:20 Редактор: Вяра Димова

След десетки години чакане, България все пак е напът да се сдобие с национална детска болница. В момента страната ни е единствената в целия Европейски съюз без лечебно заведение за малки пациенти.

Сега усилията на редица правителства са на финална права и има шанс новата болница да стане факт в рамките на следващите две години. Комплексът ще е достатъчно голям, че да предложи възможност и на родителите да са до децата си по време на лечението им.

"Няма да има никакви компромиси при изграждането на детската болница", увери министърът на регионалното развитие Иван Шишков по време на пресконференция.

"Този терен, който избрахме, е в територия, която е много добра, чисто климатично. В близост има минерална вода. Освен това в част от този терен има и изпълнено озеленяване. Възможността за строителство е достатъчно голяма. Ще изградим чисто нова болница - сграда, в която няма да правим компромиси", изтъкна министърът.

Той добави, че сградата ще бъде направена по всички съвременни методи.

"Единственият минус в този терен беше, че трябваше да направим едно немалко усилие да водим преговори. Така че Министерството на здравеопазването има ангажимент да бъдат съборени започналите постройки, които са скелети, които нямат никаква функционална и естетическа стойност. Не могат да бъдат използвани по никакъв начин като сгради. Остава ангажиментът на Министерството и на дружеството да се направи едно конкретно и точно задание и реално да се започне проектирането и след това строителството на детската болница", поясни Шишков.

"Освен сградата на детската болница, на терена ще има и хотел за родителите, рехабилитационен център, ще има и търговска част, както и подземни паркинги. Ще се постараем болницата да е на нивото на най-добрите европейски болници", каза министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

Снимка: БГНЕС